Slovenija gubi milijarde eura zbog korupcije

Slovenija je u posljednjih 20 godina izgubila desetak milijardi eura zbog korupcije (AFP)

Slovenija je u posljednjih 20 godina izgubila desetak milijardi eura zbog korupcije, izjavio je predsjednik slovenske protivkorupcijske komisije Goran Klemenčič, prenosti agencija Hina u utorak.

Prema podacima Evropske komisije, zbog korupcije se u Evropi godišnje izgubi 120 milijardi eura, a u Sloveniji je u posljednjih 20 godina izgubljeno blizu 10 milijardi, rekao je Klemenčič u razgovoru za Slovensku televiziju.

„Još uvijek nismo uspostavili transparentnost i mehanizme pravne države, što je jedini način za učinkovitu borbu protiv korupcije u malim državama i zatvorenim privredama, kao što je to slučaj u Sloveniji“, rekao je Klemenčič, dodavši da se dolazak na vlast još shvata kao dolazak do raspolaganja javnim dobrima.

„Umjesto da smo uspostavili nultu stopu tolerancije prema korupciji, još uvijek, zapravo, postoji nulta stopa rizika za one koji su u korupciju upleteni da će biti zbog toga osuđeni.“

Studija koju je napravio Ekonomski fakultet u Ljubljani pokazuje da politički postavljeni članovi uprava i nadzornih odbora državnih kompanija smanjuju njihovu poslovnu učinkovitost.

Najveća polja rizika

Samo jedan „politički kontaminirani“ član nadzornog odbora, prema toj studiji, smanjuje poslovni rezultat firme za dva posto, rekao je Klemenčič, a kao najveća polja rizika za korupciju naveo je djelovanje banaka i investicije u energetiku.

Izvještaj protivkorupcijske komisije, koju vodi Klemenčič, s početka godine pokazao je da su predsjednici dviju najvećih političkih stranaka, Janez Janša i Zoran Janković, u svojim imovinskim karticama nepravilno prikazali stvarno stanje svoje imovine, što oni negiraju. Navodi se da je to potaklo političku krizu koja je dovela do izglasavanja nepovjerenja Janšinoj Vladi i imenovanja Alenke Bratušek za mandatarku za sastav nove vlade.

Klemenčič je upozorio na to da će se vrlo brzo pokazati je li nova vlada spremna za sistemske mjere u borbi protiv korupcije ili će ostaviti da stvari teku kao do sada.

Izvor: Agencije


Povezane

Gregor Virant odstupio s mjesta predsjednika Parlamenta, a njegova Građanska lista napustila vladajuću koaliciju.

Published On 23 Jan 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO