SAD: Sjeverna Koreja ozbiljna prijetnja

Clapper ističe da nije poznata sjevernokorejska doktrina o nuklearnom oružju i njegovoj upotrebi (EPA)

Direktor američke nacionalne obavještajne službe James Clapper ocijenio je da “nepredvidljiva” Sjeverna Koreja sa svojim nuklearnim oružjem i raketnim programima predstavlja ozbiljnu prijetnju po SAD i zemlje u istočnoj Aziji.

Predstavljajući izvještaj obavještajnih službi o globalnim prijetnjama poput terorizma, cyber napada, oružja za masovno uništenje, rata u Siriji i još nestabilne situacije u arapskim zemljama, Clapper je veliki dio izlaganja posvetio Sjevernoj Koreji, koja je proteklih dana najavila prekid primirja s Jugom iz 1953. godine, kojim je okončan rat na Korejskom poluotoku. 

“Obavještajna zajednica odavno procjenjuje da, bez obzira na to što Pjongjang tvrdi da nuklearna sposobnost služi kao sredstvo odvraćanja i međunarodnog prestiža, mi, zapravo, ne znamo kakva je sjevernokorejska doktrina o nuklearnom oružju i njegovoj upotrebi”, rekao je Clapper pred Odborom Senata za obavještajna pitanja, prenio je Tanjug.

“Mi procjenjujemo, sa slabom pouzdanošću, da će Sjeverna Koreja pokušati da upotrebi nuklearno oružje protiv SAD-a ili njegovih saveznika samo da bi sačuvala režim Kim Jong-una, ali ne znamo šta bi po njima moglo da predstavlja prelaženje tog praga”, rekao je Clapper.

Pod vođstvom Kim Jong-una Sjeverna Koreja je u protekla tri mjeseca više puta prkosila međunarodnoj zajednici, između ostalog, probama interkontinentalnih balističkih projektila i nuklearne bombe, navodi AP.

Zabrinutost zbog Pjongjanga

Na pitanje da iznese svoje mišljenje o Sjevernoj Koreji, Clapper je rekao da je veoma zabrinut zbog postupaka mladog lidera, opisavši retoriku Pjongjanga “veoma ratobornom”.

U izvještaju obavještajne zajednice se, također, navodi da Teheran razvija nuklearnu sposobnost kako bi ojačao svoju sigurnost i utjecaj i stekao sposobnost da napravi nuklearno oružje, ali se ne kaže da je Iran donio odluku o proizvodnji takvog oružja.

“Ne znamo da li će Iran na kraju odlučiti da napravi nuklearno oružje”, navode američki obavještajci.

Oni se u izvještaju osvrću i na sukob u Siriji, gdje bi se, kako ocjenjuju, predsjednik Bashar al-Assad u nemogućnosti da uguši ustanak mogao okrenuti upotrebi hemijskog oružja protiv vlastitog naroda.

Clapper je pred senatskim odborom svjedočio zajedno sa novim direktorom CIA-e Johnom Brennanom i direktorom FBI-ja Robertom Mullerom.

Izvor: Agencije


Povezane

U toku su dvosedmične zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država. Iako je riječ o redovnim godišnjim vježbama, Sjeverna Koreja ih u ovom momentu tumači provokativnim i invanzivnim te objema državama prijeti nuklearnim napadom. Sjever je ukinuo i vanrednu telefonsku liniju sa jugom te poručio da mirovni sporazum iz 1953. više ne važi.

Published On 11 Mar 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO