Falklandi ostaju britanska teritorija

Stanovnici Falklandskih otoka izjasnili su se većinom (98,8 posto) za ostanak pod britanskom krunom na referendumu kojim su željeli poslati snažnu poruku Argentini, koja je glasanje proglasila nevažećim.

Približno 92 posto od 1.649 birača tog arhipelaga u južnom Atlantiku sudjelovalo je na referendumu u nedjelju i ponedjeljak, a 98,8 posto glasalo je za to da Falklandi ostanu prekomorska teritorija Velike Britanije, pokazali su službeni rezultati glasanja.

Samo su tri glasa bila protiv ostanka otoka u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi Hina.

Glasanje se održalo uz blagoslov britanske Vlade, koja ima nadzor nad arhipelagom od 1833, a Argentina ga je unaprijed diskvalificirala kao “britanski pokušaj manipulacije” i upozorila da “neće zaustaviti razmirice oko suvereniteta”.

Britanski šef diplomatije William Hague pozdravio je rezultate, rekavši da oni “jasnije nego ikad” pokazuju da stanovnici Falklandskih otoka žele ostati pod britanskom krunom, javlja Tanjug.

Posmatrači: Slobodno i fer glasanje

“Mi smo uvijek jasno govorili kako vjerujemo da stanovnici Falklanda imaju pravo odlučivati o svojoj budućnosti i donijeti odluku o putu kojim žele ići. I u 21. stoljeću je ispravno da se ta prava poštuju”, poručio je Hague, dodajući da sve zemlje trebaju prihvatiti rezultate referenduma i podržati one koji tu žive da nastave sa razvojem svoje domovine i privrede.

Međunarodni posmatrači iz Kanade, Čilea, Meksika, Novog Zelanda, Paragvaja, Sjedinjenih Američkih Država i Urugvaja pratili su referendum.

Oni su reki da je referendum bio “slobodan, fer i tehnički ispravan”.

Argentina je izvršila invaziju na Falklandske otoke 1982. godine, poslije čega je uslijedio kratkotrajni krvavi rat sa Velikom Britanijom u vezi s otocima na dalekom jugu Atlantskog okeana. Rat je završen tako što je britanska jedinica za specijalne operacije istjerala argentinsku vojsku.

Ambasadorica Argentine u Londonu Alicia Castro je rekla da referendum nije po zakonu, zato što ga Ujedinjeni narodi nisu raspisali ni nadgledali.

Diplomatska zategnutost između Argentine i Britanije je pojačana od 2010, kada je London ozakonio istraživanje nafte u vodama oko Falklanda.

Četiri petine od 2.563 stanovnika Falklanda živi u glavnom gradu Stanleyju.

Izvori: Al Jazeera i agencije