UN: Assad angažira milicije za ubistva

Većina do sada pronađenih tijela doplivala su rijekom Queiq do kvarta Bustan al-Qasr u Halepu (Reuters)

Sirijske vlasti na čelu sa predsjednikom Basharom al-Assadom angažirale su lokalne milicije za masovna ubistva prema sektaškom ključu, objavili su UN-ovi istražitelji za ljudska prava.

“Masovna ubistva navodno izvode Narodni odbori” i taj “uznemirujući i opasan trend” provodi se po sektaškom ključu, objavljeno je na konferenciji agencije Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ženevi, koju su vodili šef agencije Paul Pinheiro i istražiteljica Carla del Ponte.

Pozivajući se na izjave očevidaca, istražitelji navode da ti odbori zlostavljaju i privode stanovnike iz područja koja smatraju naklonjenima pobunjenicima.

UN optužuje obje strane u sukobu za kršenje konvencija o pravima ratovanja i zaštiti civila.

Tijela osoba ubijenih u tim pokoljima spaljuju se ili bacaju u rijeku, prenosi Reuters izjave UN-ovih istražitelja.

Pobunjenici, s druge strane, redovno ubijaju zarobljene sirijske vojnike i pripadnike milicija, a imaju i svoje logore u Homsu i Halepu, piše u izvještaju.

‘Rijeka mučenika’

Tijela najmanje 20 mladića, koje su ubili pripadnici sigurnosnih snaga, pronađena su u nedjelju u rijeci koja protiče kroz Halep, saopćili su sirijski opozicioni aktivisti.

To je najveći broj tijela izvučenih u jednom danu iz rječice poznate kao “rijeka mučenika”, od kada je u njoj krajem januara pronađeno 65 leševa.

Od tada se u toj rijeci svakodnevno pojavljuju nova tijela, rekli su za Reuters opozicioni aktivisti u Halepu, u blizini granice s Turskom.

Većina do sada pronađenih tijela doplutala su rijekom Queiq do kvarta Bustan al-Qasr, koji je pod nadzorom opozicije, pošto su u rijeku bačena iz centralnog kvarta u Halepu, nad kojim kontrolu drže snage predsjednika Bashara al-Assada i gdje se nalazi nekoliko sigurnosnih punktova, tvrde opozicionari u Halepu.

Vlada za sada nije komentirala ovaj slučaj.

Reuters podsjeća na to da su sirijske vlasti zabranile većinu nezavisnih medija, što otežava provjeru izvještaja iz zemlje.

Videosnimci načinjeni u nedjelju prikazuju tijela 16 mladića odjevenih u svakodnevnu odjeću kako leže na obali rječice. Neki od njih imaju vezane ruke, a većina je, kako se čini, ubijena pucnjem u glavu ili vrat. Nekima su zapušena usta, a jedno tijelo prekriveno je blatom, pokazuju snimci.

Louay al-Halab, opozicioni aktivista iz Halepa, rekao je da je bio prisutan kada su tijela izvučena iz rijeke i da ih je prebrojao najmanje 23.

Assadove snage i pobunjenici od prošle godine se bore u Halepu, sirijskom trgovinskom i industrijskom centru.

Izvor: Agencije