Španija: Masovni protesti zbog mjera štednje

Bijes građana posljednjih mjeseci izazvali su i korupcijski skandali koji potresaju državni vrh i vladajuću partiju, ali i kraljevsku porodicu (AP)

Hiljade ljudi izašlo je u nedjelju na ulice 60 gradova širom Španije kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog načina kako se vlasti nose sa krizom i korupcijom.

Najveći broj građana okupio se u Madridu gdje su pozivali Vladu da odustane od mjera štednje koje uništavaju ekonomiju.

Stopa nezaposlenosti prešla je granicu od 26 posto. Ogromni budžetski rezovi pogodili su sve sektore, od obrazovanja do zdravstva.

Hiljade su ostale bez domova jer nisu imali novac da plate kreditne rate.

Korupcijski skandali

Bijes građana posljednjih mjeseci izazvali su i korupcijski skandali koji potresaju sami državni vrh i vladajuću partiju, ali i kraljevsku porodicu.

Nevladine organizacije i sindikati proteste su nazvali Socijalni samit.

Učesnica protesta, 62-godišnja inženjerka telekomunikacija Maria Cristina Escribano je rekla: ” Glavne političke stranke nas varaju, krše ljudska prava i zbog toga smo mi danas ovdje”.

“Ovdje smo zbog mjera štednje jer naviše pogođeni su uvijek oni najslabiji. Vlada želi da uništi temelje ove države, zdravstvo i obrazovanje. Toliko je nezaposlenih da mladi ovdje više ne vide svoju budućnost. Zagorčavamo im život”, ocijenila je medicinska sestra Isabel Lopez.

Izvor: Al Jazeera