Falklandi: Velik odziv birača na referendumu

Više od 90 posto birača čeka da glasa na dvodnevnom referendumu na Falklandskim otocima, gdje se članovi lokalne zakonodavne Skupštine nadaju da će stanovništvo odlučiti da ostane pod upravom britanske krune.

Zvanični Buenos Aires nazvao je dvodnevni referendum besmislenim, ali, prema riječima člana Skupštine Barryja Elsbyja,  “odziv birača je nevjerovatan”, prenosi AFP.

Na referendumu, koji su inicirali sami stanovnici tog neplodnog arhipelaga od oko 200 otoka u južnom dijelu Atlantskog okeana, od 1.672 glasača će biti traženo da se izjasne da li žele da Falklandi zadrže sadašnji politički status britanske prekomorske teritorije.

Zakonodavci se nadaju da će rezultat referenduma predstavljati udarac argentinskoj predsjednici Cristini Kirchner, koja rasplamsava diplomatske tenzije sa Londonom oko Falklandskih otoka, na čiji suverenitet Buenos Aires odavno polaže pravo.

Britanija vlada tim otocima još od 1833. godine, ali Buenos Aires tvrdi da su ona okupirana argentinska teritorija.

Te dvije zemlje su oko Falklanda vodile kratak, ali krvavi rat 1982. godine.

Argentina, čija je obala udaljena svega 400 kilometara od Falklanda, ocijenila je predstojeći referendum kao “ilegalan”, jer su otočani, kako tvrdi, “implantirani” nakon što je Vlada u Londonu 1883. izvršila invaziju i protjerala argentinsko stanovništvo i stoga nemaju pravo na samoodlučivanje.

Da će na referendumu odgovor “da” prevladati velikom većinom ne dovodi se u sumnju i otočani se nadaju da će ta nedvosmislena odluka dati jasnu poruku Argentini i drugima o tome pod čijom upravom oni žele da budu, rekla je za AFP članica zakonodavne Skupštine Jan Cheek, koja je već šestu generaciju stanovnik Falklanda.

Bez razgovora

London neće razgovarati sa Buenos Airesom o pitanju suvereniteta nad Falklandima, osim ukoliko stanovnici ne budu to izričito tražili.

Argentina je drugog aprila 1982. izvršila invaziju na Falklande i podstakla 74-dnevni rat sa Britanijom u kojem je poginulo 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika.

Ta invazija je još više učvrstila probritansko raspoloženje otočana, a nepopustljiv stav Kirchner doprinio je da cijela nova generacija bude okrenuta Britaniji.

“Mi smo razuman narod, mi smo otvoreni za dijalog po nizu pitanja, ali ono o čemu ne namjeravamo da govorimo je suverenitet, jer narod to ne želi”, rekao je Dick Sawle, još jedan član zakonodavne skupštine Falklanda.

“Ima zemalja u kojima mnogi političari ne čuju našu stranu priče”, dodao je on, navodeći kao primjer južnoameričke zemlje. “Nadam se da će referendum donijeti promjenu u njihovim srcima i mislima”.

Diplomatska zategnutost između Argentine i Britanije je pojačana od 2010. kada je London ozakonio istraživanje nafte u vodama oko Falklanda.

Otočani ističu da često emocionalni “krstaški napadi” Kirchner imaju za cilj da se odvuče pažnja od rastućih argentinskih ekonomskih problema.

Nekoliko zemalja je poslalo svoje posmatrače koji će pratiti referendum.

Četiri petine od 2.563 stanovnika Falklanda živi u glavnom gradu Stanleyju.

Izvor: Agencije