Evropske države potvrdile ubistva talaca

Grupa je navela kako su nigerijska i britanska vojska pokušale izvesti akcije spašavanja (Reuters)

Velika Britanija, Italija i Grčka potvrdile su navode oružane grupe iz Nigerije da je usmrtila sedmero stranih talaca, opisujući njihova ubistva barbarskim i hladnokrvnim.

Ansaru, grupa sa sjedištem u Nigeriji, objavila je kako je ubila sedam stranih talaca otetih 7. februara iz jedne građevinske kompanije u ovoj afričkoj državi, objavila je Služba za posmatranje SITE.

Nigerijska grupa je objavila saopćenje na arapskom i engleskom jeziku na dijelu mreže Sinam al-Islam, zajedno se snimcima iz videa koji navodno prikazuju mrtve taoce, objavio je SITE.

Na jednom snimku se vidi muškarac sa pištoljem koji stoji iznad nekoliko zgrčenih tijela na tlu.

Ansaru, koji je i ranije kidnapirao strance, upao je na lokaciju građevinske kompanije koristeći eksploziv i oteo po jednog britanskog, italijanskog i grčkog radnika, te četvoricu radnika iz Libana. Ovo je najveći broj otetih stranaca na većinski muslimanskom sjeveru Nigerije otkako je došlo do porasta nasilja.

Hague osudio ‘hladnokrvna ubistva’

Puno ime grupe glasi Jama'atu Ansarul Musilimina Fi Biladis Sudan, što se ugrubo može prevesti kao „Isturena jedinica za zaštitu muslimana u Crnoj Africi“.

Grupa je u svom saopćenju navela kako je odlučila ubiti taoce, dovedene sa lokacije u sjevernoj državi Bauchi, gdje je libanska kompanija izvodila radove, jer su ih nigerijske i britanske snage pokušavale spasiti.

„Objavili smo zarobljavanje sedam kršćanskih stranaca i upozorili da, ako neko pokuša da ih spasi silom, dovest će njihove živote u opasnost. Operacije vlada Nigerije i Velike Britanije dovele su do smrti svih sedam kršćanskih stranaca“, navodi se u saopćenju.

Za grupu Ansaru se sumnja da je odgovorna za ubistva britanskog i italijanskog taoca prije godinu dana na sjeverozapadu Nigerije, a Parlament Velike Britanije ju je okarakterizirao kao terorističku organizaciju.

Komentirajući ubistva sedmero talaca, britanski šef diplomatije William Hague rekao je u nedjelju da se radi o “slučaju hladnokrvnih ubistava, koje najoštrije osuđujem”.

Rekao je kako će britanska Vlada surađivati s nigerijskim vlastima kako bi “počinitelji ovog užasnog čina bili izvedeni pred lice pravde i kako bismo savladali terorizam koji tako šteti životima ljudi u sjevernoj Nigeriji i široj regiji”.

Izvori: Al Jazeera i gencije