Armenski lider opozicije štrajkuje glađu

Hovanesjan nije priznao rezultate predsjedničkih izbora održanih u februaru i uložio je žalbu Ustavnom sudu (EPA)

Bivši armenski predsjednički kandidat Rafi Hovanesjan je započeo štrajk glađu i pozvao predsjednika Serža Sargsjana da podnese ostavku, jer smatra da je Sargsjan namjestio izbore na kojima je ponovno izabran prošlog mjeseca.

Hovanesjan je lider opozicijske Partije naslijeđa, koji je na izborima održanim 18. februara osvojio 37 posto glasova. Sargsjan je osvojio novi predsjednički mandat sa 58,7 posto osvojenih glasova. Hovanesjan nije priznao rezultate i uložio je žalbu Ustavnom sudu.

“Ovo nije samo štrajk glađu već i bojkot protiv laži i prevara”, kazao je Hovanesjan stotinama svojih pristalica na skupu održanom na centralnom Trgu slobode u glavnom gradu Jerevanu.

“Ako devetog aprila (na dan inauguracije) Sargsjan položi lažnu zakletvu na Ustav i na Svetu Bibliju i ako Vrhovni patrijarh blagoslovi kandidata koji se ruga narodu, to se može desiti samo preko mene mrtvog”, kazao je on.

Razmatranje žalbe

Ustravni sud će u ponedjeljak razmatrati Hovanesjanovu žalbu. Centralna izborna komisija je prošlog mjeseca saopćila da nije bilo pravnih prekršaja tokom glasanja, koji su mogli utjecati na ishod izbora.

Rafi Hovanesjan je bivši ministar vanjskih poslova kopnene bivše sovjetske republike, a rođen je u Sjedinjenim Američkim Državama. On je uložio 70 žalbi izbornoj komisiji, koja je saopćila da dokumenti nisu bazirani ni na činjenicama ni na pravnim dokazima.

Međunarodni izborni posmatrači su rekli da su izbori bili napredak u odnosu na prethodne, ali da i dalje nije bilo prave konkurencije nakon što su neki od Sargsjanovih protivnika odlučili da se ne kandidiraju, strahujući da bi rezultati mogli biti namješteni.

Od održavanja izbora opozicija je održala nekoliko mirnih skupova na kojim su protestirali protiv navodnog namještanja izbora. Investitori se brinu zbog svakog znaka nestabilnosti u južnokavkaskoj državi, gdje je 10 osoba ubijeno nakon nemira koji su uslijedili nakon prvog Sargsjanovog izbora 2008.

U Armeniji, zemlji sa 3,2 miliona stanovnika, nalazi se jedna od nekoliko ruskih vojnih baza smještenih u inostranstvu i dio je postsovjetske alijanse kojom dominira Moskva.

Armenija graniči sa Iranom, Gruzijom, Turskom i Azerbejdžanom.

Izvor: Agencije