Španski premijer objavio poreske prijave

Na internetskoj stranici španske Vlade objavljena su dokumenta, koja detaljno pokazuju kolike je Rajoy imao prihode i koliko je plaćao porez (AFP)

Španski premijer Mariano Rajoy objavio je svoje poreske prijave, kako bi negirao izvještaje da su on i njegovi saradnici prisvajali novac sa tajnih računa njihove konzervativne Narodne partije.

Na internetskoj stranici španske Vlade objavljena su dokumenta, koja detaljno pokazuju kolike je Rajoy imao prihode i koliko je plaćao porez, od 2004. do 2012. godine.

Rajoyeva vladajuća Narodna partija također je objelodanila svoje račune za posljednje četiri godine, da bi negirala medijske optužbe o korupciji, prenosi  Tanjug.

Rajoy je ranije ove sedmice, poslije sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao da su medijske optužbe da je korumpiran “potpuno lažne” i obećao da Vlada neće dozvoliti da skandali zaustave reformski kurs zemlje.

Ipak, zbog tvrdnji da je dobijao novac sa tajnih računa svoje konzervativne Narodne partije, Rajoyu je sada teže da pred građanima opravda mjere štednje, poput smanjenja plata i penzija.

Rajoy odbacuje pozive opozicije i demonstranata da podnese ostavku, ali mnogi Španci su bijesni zbog skandala u trenutku kada im Rajoyeva Vlada smanjuje plate i povećava poreze, a stopa nezaposlenosti iznosi 26 posto.

Skandal je također uzdrmao povjerenje investitora u Španiju i doveo do pada vrijednosti akcija na madridskoj berzi, koja je ipak u subotu zabilježila izvjestan oporavak.

Opoziciona Socijalistička partija, međutim, smatra da Rajoy nije učinio dovoljno time što je objavio poreske izvještaje, prenio je Reuters.

Čekanje na odgovore

“Špancima je dosta da čekaju odgovore koje nikad neće dobiti”, rekla je glasnogovornica socijalista, Soraya Rodriguez novinarima u Valladolidu.

Prema objavljenim dokumentima, Rajoy je, za navedeni period, godišnje zarađivao oko 147.620 eura kao poslanik, a platio je porez u iznosu od 870.292 eura za osam godina.

List El Pais nedavno je objavio odsječke rukom pisanih računa iz prethodne dvije decenije, za koje navodi da su bili u posjedu blagajnika Narodne partije, a u kojima su navedene donacije brojnih kompanija, uglavnom iz građevinskog sektora, i redovne isplate hiljada eura Rajoyu i drugim stranačkim liderima.

Skandal oko navodne korupcije u Narodnoj partiji utjecao je na popularnost Rajoya, u vrijeme kada se zemlja bori sa dubokom recesijom, rekordnom nezaposlenošću i fiskalnom krizom koja bi Španiju mogla primorati da zatraži međunarodnu pomoć.

Čak i ako su navodi o isplatama tačni, one nisu nužno nelegalne, budući da je političkim strankama u Španiji donedavno bilo dozvoljeno da primaju anonimne donacije, a ukoliko su stranački lideri date iznose naveli u poreskim prijavama, takve isplate bi bile po zakonu.

Račune koje je objavio El Pais vodila su dvojica bivših blagajnika Narodne partije, od kojih je jedan, Luis Barcenas, odstupio sa funkcije 2009, kada je pokrenuta istraga oko njegovog navodnog učešća u ilegalnim platnim šemama.

Istragom, koja još traje, nedavno je otkriveno da je Barcenas imao bankovni račun u Švicarskoj, na kojem je u jednom trenutku držao čak 22 miliona eura.

Izvor: Agencije