Njemačka ministrica podnijela ostavku

Angela Merkel (desno) je rekla da je teškog srca prihvatila ostavku Annette Schavan (lijevo) (AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je izvijestila da je njemačka ministrica obrazovanja i njena bliska prijateljica Annette Schavan podnijela ostavku na dosadašnju dužnost nakon što je ustanovljeno da je njena doktorska disertacija plagijat.

Schavan se ove godine trebala natjecati za treći mandat ministrice obrazovanja. Njena ostavka je uslijedila četiri dana nakon što je Univerzitet u Duesseldorfu ustanovio da je Annete Schavan “sistemski i namjerno” prepisala dijelove svoje disertacije, te joj je oduzeta titula doktorice nauka nakon 30 godina.

Zakonski koraci

“Ne namjeravam prihvatiti odluku univerziteta i poduzet ću zakonske korake, odnosno uložiti žalbu protiv takve odluke”, rekla je novinarima Schavan, prenosi Hina.

Dodala je kako želi izbjeći posljedice koje bi takva procedura mogla imati po Ministarstvo, saveznu Vladu i stranku CDU, na čijem je čelu Merkel.

“Annette Schavan podnijela je ostavku na dosadašnju dužnost, a ja sam je teška srca prihvatila”, rekla je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.

Na Schavanino mjesto bit će imenovana Johanna Wanka, dosadašnja ministrica kulture i nauke u saveznoj državi Brandenburg.

Izvor: Agencije