Nasilje se širi na Mexico City

Rat protiv droge u Meksiku do sad je u velikoj mjeri zaobišao glavni grad te zemlje. Ali, sada policijski dužnosnici upozoravaju da bi se nasilje moglo proširiti. Prije nekoliko dana uhapšeno je 18 osumnjičenih pripadnika kartela La Familia u vezi s nedavnim ubistvima u predgrađima Mexico Cityja, izvijestio je novinar Al Jazeere Adam Raney.

Policijski punktovi posljednjih dana su sve češći u Mexico Cityju. To je dio napora da se zaustavi širenje nasilja s periferije glavnog grada u srce zemlje.

Tokom šestogodišnjeg rata protiv droge u Meksiku, glavni grad je bio među mjestima s najmanje nasilja.

U saveznoj državi Meksiku – koja graniči i okružuje grad – u januaru su bila 84 ubistva.

Prema lokalnim novinarima, to je najveći broj poginulih na tom području od 2007. godine. U mnogim slučajevima radi se o masovnim ubistvima gdje su tijela ostavljena unakažena ili raskomadana.

Za ovaj novi val ubistava vlasti krive rat za teritoriju između dva kartela. Lokalni šef policije kaže da se Mexico City treba bolje pripremiti za slučaj da se sukob proširi.

Šef policije u Nezahualcoyotlu Jose Amador je kazao: “Čini se da čelnici Mexico Cityja znaju da bi njihov privilegirani mir mogao biti kratkotrajan ako ne poduzmu odgovarajuće korake”.

“Mexico City nije samo sigurniji od ostatka zemlje, on je također sigurniji od mnogih drugih gradova širom svijeta. Stopa ubistava je mnogo niža od one u Washingtonu ili Sao Paulu u Brazilu”, izvijestio je Raney.

Stvar sreće

No, analitičari kažu da je to više stvar sreće nego dobrog rada policije.

Analitičar za sigurnost Alberto Islas je kazao: “Čelnici Mexico Cityja nisu učinili zaista ništa da zaustave nasilje. Nisu pokrenuli nikakve velike programe prevencije, niti su proveli temeljitu modernizaciju policije. Pa čak i ako Mexico City ima najbolju policiju u zemlji, oni znaju da moraju učiniti više.”

Ugrožena je cijela zemlja. Nasilje povezano s drogom nastavlja se otprilike istim tempom kao i tokom protekle dvije godine. Novi predsjednik Meksika, Enrique Pena Nieto, obećao je da će smanjiti broj ubistava i osnovati nove federalne snage za borbu protiv kartela.

No, otkako je prvog decembra preuzeo dužnost, nasilje širom zemlje se čak povećalo. Na rubovima grada, policija se sad suočava sa istim izazovima kao i u najnasilnijim dijelovima Meksika, a plaćena je premalo da bi se suočavala s rizicima i izbjegavala iskušenja unosnog posla s drogama.

“Imamo najviše problema jer naše sigurnosne snage svoj posao shvataju kao privatni biznis. Policajci počnu kao saučesnici kriminalaca, a na kraju i sami postaju kriminalci”, rekao je Amador.

Korupcija u policiji nije ništa novo u Meksiku, a dok se nasilje nastavlja, promjena tog trenda mogla bi biti najveći izazov za novu administraciju.

Izvor: Al Jazeera