Kinezi proslavili dolazak Godine zmije

Kinezi su na tradicionalan način, uz vatromete i drugu pirotehniku, proslavili dolazak Nove godine. Kinezi nadolazeću godinu zovu Godinom zmije.

Vlasti su zamolile sugrađane da smanje broj ispaljenih vatrometa da se ne bi dodatno zagadio zrak. Kinezi vjeruju da pucnji pirotehnike tjeraju zle duhove i dovode bogatstvo na kućni prag za Novu godinu. Nju će Kinezi širom svijeta proslavljati do ranih jutarnjih sati.

Godina zmije za Kineze bi trebala biti dobra godina. Mnogi smatraju da zmijski otrov ima ljekovita svojstva. Jedno selo na istoku Kine obogatilo se upravo zahvaljujući uzgoju i izvozu zmija. Njegovi stanovnici očekuju da će im nova godina donijeti još više sreće u poslu.

Yang Hong-chang najznačajnija je osoba u selu Zisiquiau.

Prije 40 godina, počeo je loviti i prodavati zmije. Kad se zabrinuo da bi ih u divljini moglo nestati, odlučio je da ih uzgaja. Tokom godina se obogatio, ali ne samo on nego i cijelo selo.

Velika potražnja

“Prije nego što smo počeli uzgajati zmije, naše selo je bilo najsiromašnije u pokrajini. Sada su nam prihodi za 100 ili čak 200 puta veći nego ranije. Želimo postati najveći uzgajivači zmija na svijetu”, rekao je Yang.

Yanga svi zovu “kraljem zmija”, a svih 160 porodica u selu sada živi od uzgoja tih životinja. Pitoni, kobre, druge vrste otrovnica – u selu ih se godišnje uzgoji više od tri miliona.

Potražnja za zmijskim proizvodima je velika. Trgovci uglavnom traže kožu, dok se otrov i organi zmija tradicionalno koriste u kulinarske i medicinske svrhe. Selo godišnje zaradi čak 11 miliona eura, od čega Yangovi prihodi čine trećinu.

Yang Xiubang kaže da su mu zmije promijenile život. Njegova uzgajivačnica je mala, ali uspije zaraditi 75.000 eura godišnje. Sagradio je novu kuću i kupio dva automobila. Smatra da se posao može samo razvijati.

 “Ovo je Godina zmije. Siguran sam da će nam posao još bolje ići i da će nam zmije donijeti prosperitet”, kaže on.

Nekoliko uzgajivača trebalo je liječničku pomoć zbog ujeda otrovnih zmija. Ali, uprkos opasnostima, kralj zmija i njegovo selo fokusirani su na pozitivne stvari koje im ove životinje donose.

Izvor: Al Jazeera