Južnosudanski odredi optuženi za ubistva

Kartum optužuje Jubu da podržava pobunjenike u Južnom Kordofanu, jedinoj sudanskoj državi koja proizvodi naftu (AFP)

Naoružani odredi koje podržava Vlada u Kartumu ubili su u sudanskoj državi Južni Kordofan 17 civila, saopćili su u subotu pobunjenici u ovoj oblasti bogatoj naftom.

Oni su optužili grupu etničkih Južnosudanaca, koji se protive vlasti u Jubi, prijestolnici Južnog Sudana, da su u petak iz zasjede napali vozilo u kojem su se nalazili civili, u mjestu na oko 80 kilometara od granice sa južnosudanskom državom Gornji Nil.

Pobunjenici pripadaju grupi Sudanski narodnooslobodilački pokret – sjever, koja se bori protiv snaga Vlade u Južnom Kordofanu od juna 2011. godine, a za napad optužuju glavnu južnosudansku opozicionu partiju, Sudanski narodnooslobodilački pokret – demokratska promjena.

Zvanični Kartum poriče da ima naoružane odrede u Južnom Kordofanu i ističe da pobunjenici samo ponavljaju ono što im nalaže Juba.

Kartum optužuje Jubu da podržava pobunjenike u Južnom Kordofanu, jedinoj sudanskoj državi koja proizvodi naftu, a ovaj spor predstavlja i glavnu prepreku za provođenje ključnih sigurnosnih i energetskih ugovora koje su dvije zemlje potpisale prošlog septembra.

Južni Sudan stekao je nezavisnost od Sudana u junu 2011. godine, nakon 22-godišnjeg građanskog rata.

Izvor: Agencije