JAR: Protesti protiv grupnog silovanja

Stotine stanovnika Južnoafričke Republike izašle su na ulice protestirajući protiv seksualnog nasilja.

Proteste je izazvalo grupno silovanje i ubustvo tinejdžerke u Cape Townu, čiji je slučaj samo najnoviji među hiljadama sličnih. Naime, studije pokazuju da je svaka četvrta žena u ovoj državi žrtva silovanja.

Demonstranti su bijesni i zahtijevaju pravdu, nakon zločina koji je potresao cijelu Južnoafričku Republiku.

Demonstranti pozivaju na okončanje nasilja protiv žena. Bijes je izazvalo grupno silovanje, brutalno premlaćivanje i ubistvo 17-godišnje Anene Booysen.

Polaganje cvijeća

Članovi porodice i prijatelji Booysen položili su cvijeće i održali bdijenje na mjestu ubistva.

“Za ono što su učinili, moraju biti osuđeni i ostatak života provesti u zatvoru. Znaju šta su uradili. Jednostavno ne znam kako ću ovo preživjeti”, kazala je majka žrtve Orlia Olivier.

Anene Booysen bila je u kafiću kad je silovana i ostavljena da umre. Zaštitari su pronašli njeno tijelo u petak, na gradilištu blizu kuće u kojoj je živjela.

Policija je uhapsila trojicu osumnjičenih, koji će u ponedjeljak biti izvedeni pred sud.

Južnoafrička Republika ima jednu od najviših stopa silovanja u svijetu. Nedavne studije pokazuju da je svaka četvrta žena žrtva seksualnog napada, dok više od 25 posto muškaraca priznaje da je nekoga silovalo.

Pozivi upućeni Vladi da poduzme oštrije mjere sve su češći, ali mnogi strahuju da je za rješenje problema potrebno promijeniti svijest građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije