Iranski disidenti ubijeni u napadu u Iraku

Pripadnici Mujahedeen-e-Khalqa su prebačeni u Camp Liberty prošle godine na insistiranje iračke Vlade (EPA)

Rakete Katyusha ispaljene na kamp u blizini Bagdada, u kojem su se nalazili iranski disidenti, su ubile pet članova opozicione grupe, saopćili su irački sigurnosni zvaničnici.

Pet članova Mujahedeen-e-Khalqa (MEK) su ubijeni u subotnjem napadu, kazala su dva iračka sigurnosna zvaničnika koji su htjeli ostati anonimni.

U napadu je ranjeno između 39 i 40 članova organizacije i tri iračka policajca.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad na tranzitni kamp, koji je nekada bio američka vojna baza poznata kao Camp Liberty.

Zvaničnik Vlade je za Al Jazeeru rekao da Vlada nema saznanja odakle su rakete ispaljene.

Ujedinjeni narodi su pozvali na hitnu istragu i rekli su da posmatrači nastavljaju istragu o poginulima, koji su prve potvrđene žrtve nasilja otkako je grupa prebačena u novi kamp prošle godine.

Organizacija MEK, čije čelništvo se nalazi u Parizu, navela je u saopćenju da je šest osoba ubijeno, a da je 50 ranjeno.

UN je saopćio da je posebni predstavnik Martin Kobler zatražio od iračkih zvaničnika da “hitno provedu istragu o ovome”, te je dodao: “Imamo naše posmatrače na terenu koji će dalje istraživati”.

Glasnogovornica misije UN-a u Iraku Eliana Nabaa je kazala da su irački zvaničnici rekli UN-u da su “povrijeđeni odmah hospitalizirani”.

Insistiranje Iraka

Camp Liberty je dom za oko 3.000 članova MEK-a koji su tu premješteni prošle godine, na insistiranje Iraka, iz njihovog historijskog paramilitarnog kampa iz osamdesetih godina prošlog vijeka, Camp Ashrafa.

MEK je osnovan šezdesetih godina prošlog stoljeća da se suprotstavi iranskom šahu, a nakon Islamske revolucije 1979, koja ga je uklonila sa vlasti, suprotstavili su se iranskim teokratskim vladarima. Borili su se na strani iračkog lidera Saddama Husseina u iransko-iračkom ratu osamdesetih godina.

Rekli su da su sada položili oružje i da pokušavaju srušiti Vladu u Teheranu na miran način.

Novinarka Al Jazeere Jane Arraf, koja se javila iz Bagdada, rekla je da Irak smatra ovu organizaciju “terorističkom grupom”.

“Oni [MEK] kažu da im prijeti opasnost od iranske i iračke vlade”, kazala je ona.

“UN pokušava da ih premjesti na drugu lokaciju, ali su oni ipak pod zaštitom iračke Vlade.”

Britanija je skinula MEK sa svoje liste terorističkih grupa u junu 2008, a nakon toga je Evropska unija isto učinila 2009. Sjedinjene Američke Države su MEK skinule sa liste terorističkih grupa u septembru 2012.

State Department SAD-a smatra grupu odgovornom za smrt Iranaca i američkih vojnika i civila koji su ubijeni od sedamdesetih godina prošlog stoljeća pa do 2001.

MEK nema podršku u Iranu, a nema ni kontakte sa domaćim opozicionim grupama.

Izvor: Al Jazeera i agencije