Indija: Pogubljen planer napada na Parlament

Pogubljeni Guru je osuđen za napad na Parlament u kojem je poginulo 14 osoba (Reuters)

Separatist osuđen na smrt zbog sudjelovanja u krvavom napadu na Parlament u New Delhiju u decembru 2001. pogubljen je u subotu vješanjem, pošto je indijski predsjednik Pranab Mukherjee odbio njegov zahtjev za pomilovanje, doznaje se od službenog izvora.

Mohammad Afzal Guru, bivši prodavač voća, pogubljen je u 7:30 sati u zatvoru u Tiharu, u okolici New Delhija, rekao je ministar unutrašnjih poslova R. K. Singh za AFP.

Guru je osuđen za sudjelovanje u planiranju napada i za skrivanje aktivista koji su 13. decembra 2001. napali savezni Parlament u New Delhiju, pri čemu je poginulo 14 osoba, među kojima petorica napadača. Bio je član zabranjene grupe Jaish-e-Mohammed.

Ta se grupa bori protiv indijske uprave na podijeljenom području Kašmira, gdje je od početka pobune 1989. poginulo stotinjak hiljada ljudi, po podacima organizacija za ljudska prava.

Povrijeđeni demonstranti

Pogubljenje Gurua izazvalo je nasilne demonstracije u Kašmiru. Policija je u subotu otvorila vatru da bi rastjerala desetke demonstranata koji su prekršili policijski sat i okupili se u gradu Sopore.

 

U sukobima s policijom povrijeđene su četiri osobe, od kojih je jedna u kritičnom stanju i privedeno je nekoliko vođa separatističkih političkih i vjerskih grupa u ovoj oblasti, saopćili su neimenovani izvori iz policije.

Petorica naoružanih napadača ušla su 13. decembra 2001. u Parlament u New Delhiju i ubila osmoricu policajaca i vrtlara, nakon čega su i sami ubijeni u akciji sigurnosnih snaga.

Napad je zamalo potaknuo rat Indije i Pakistana.

Indija tvrdi da su napadači imali podršku pakistanskih tajnih služba, zbog čega su dvije neprijateljske zemlje, koje posjeduju atomsko oružje, na osam mjeseci rasporedile oko milion vojnika duž granice.

Izvor: Agencije