Bugarska traži međunarodnu pomoć u istrazi

U napadu je ubijeno petero izraelskih turista i njihov bugarski vozač (AFP)

Bugarska je zatražila pomoć od Australije, Kanade, Izraela i Libana za pomoć u istrazi o prošlogodišnjem bombaškom napadu na autobus u kojem je poginulo šestero ljudi, saopćili su zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

“Istraga ulazi u novu fazu – prikupljanje direktnih dokaza o počiniocima napada”, rekao je glavni zvaničnik Ministarstva Kalin Georgiev, a prenosi AFP.

“Zahtjevi vezani za krivičnu istragu poslani su državama uključujući Kanadu, Australiju i Izrael”, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov prošlog petka je kazao da je zahtjev upućen i Libanu, gdje žive dvojica navodnih saučesnika osumnjičenog bombaša.

Cvetanov je ranije rekao novinarima da bombaš koji je ubio petero izraelskih turista i njihovog bugarskog vozača, nije planirao umrijeti u napadu, izvedenom na aerodromu u Burgasu prošlog jula.

Hezbollah odbacio navode

“Taj čovjek nije bio kamikaza. Planirao je staviti eksplozivnu napravu u prtljažnik autobusa i aktivirati je izdaleka”, rekao je Cvetanov.

Bugarska je za napad okrivila Hezbollah, rekavši da su dva identificirana saučesnika državljani Australije i Kanade.

Izrael je također okrivio Iran i Hezbollah. Iran je odbacio tvrdnje Izraela, a Hezbollah osudio Izrael zbog “međunarodne kampanje” protiv njega, ne osvrnuvši se na navode o bombaškom napadu.

Citirajući izvore bliske istrazi, bugarski dnevni list Standart izvijestio je da je Bugarska zatražila od Libana da uhapsi i ispita identificirane osumnjičenike.

Također, Sofija je navodno tražila od Australije da potvrdi identitet jednog osumnjičenog, koji je u Bugarskoj živio pod lažnim imenom Brian Jameson i navodno elektronskim novcem primao novac od Hezbollaha.

Kanada je ranije potvrdila identitet drugog osumnjičenog, koji je koristio lažno ime Ricco u Bugarskoj, a živio je u Vancouveru od osme do dvanaeste godine života.

Ime bombaša i dalje je nepoznato. Istražitelji vjeruju da je i četvrta osoba bila uključena u napad.

Izvor: Agencije