Blokiran YouTube zbog antiislamskog filma

Demonstracije protiv islamskog filma održane su u 20 zemalja (Getty Images)

Sud u Kairu naredio je Vladi da blokira pristup društvenoj mreži YouTube na mjesec dana zbog objave antiislamskog filma koji je izazvao smrtonosne demonstracije širom svijeta.

Sudija Hassouna Tawfiq u subotu je naredio blokadu društvene mreže u Egiptu zbog filma, koji je opisao kao “uvredljivim za islam i poslanika Muhammeda”.

Prvi protesti protiv filma održani su u septembru u Kairu, prije nego što su se demonstracije proširile na 20 zemalja. U sukobima je poginulo najmanje 50 ljudi.

Google, vlasnik YouTubea, odbacio je zahtjeve da ukloni snimku sa interneta prošle godine, ali je ograničio pristup korisnicima iz određenih zemalja, uključujući Egipat, Libiju i Indoneziju, jer je objavljivanjem videa u tim zemljama prekršen zakon.

Prijetnja sigurnosti

U jeku protesta u septembru prošle godine, YouTube je blokiran u nekoliko država, uključujući Pakistan, Afganistan i Iran, dok je saudijski kralj Abdullah izdaio naredbu kojom je blokirao sve internetske stranice s pristupom antiislamskom filmu u kraljevstvu.

Mohammed Hamid Salim, advokat koji je podnio tužbu u Kairu, naveo je da film predstavlja prijetnju sigurnosti Egipta, te dodao da je YouTube odbio da ukloni film uprkos uvredljivom sadržaju.

Prošle godine, demonstranti u Kairu preskočili su zid ispred Američke ambasade i skinuli američku zastavu tokom prvog protesta protiv filma.

Kasnije je gipatski sud osudio u odsustvu sedam egipatskih koptskih kršćana i američkog svećenika po optužnicama vezanim za antiislamski film.
Slučaj se smatra simboličnim, jer osuđeni uglavnom žive u Sjedinjenim Američkim Državama.

U povezanom slučaju, sud u Kairu također je osudio blogera koji je podijelo film na društvenim mrežama na tri godine zatvora. Presuda je izrečena zbog blasfemije i uvrede religije, ali je osuđeni uslovno pušten.

Izvori: Agencije