UNHCR: Siriju dnevno napusti 5.000 ljudi

Bez znakova smanjenja borbi, lider Sirijske nacionalne koalicije predložio je razgovore s Vladom Bashara al-Assada. Ali, ne slaže se svako s tim. Istovremeno, Visoki komesarijat Ujedijenih naroda (UN) za izbjeglice (UNHCR) potvrdio je da svakog dana oko 5.000 Sirijaca pobjegne u neku od susjednih država.

“Ne želimo razgovore sa ubicom. Protivimo se tome. Ako počnu pregovori, usprotivit ćemo se”, kazuje Sirijac Moettasem.

Taj stav dijele mnogi koji se bore u ovom ratu. Smatraju da Muaz al-Khatib, šef sirijske koalicije, nije imao pravo napustiti politiku opozicije da odbija saradnju s Vladom, osim ako predsjednik Assad prije toga odstupi.

Duboki jaz

“Imamo poruku za Muaza al-Khatiba… neka dođe i razgovara s majkama mučenika i djece”, govir  Abu Hasan Ghayyari, opozicioni borac.

“Ne priznajemo nikoga osim boraca i komandanata na terenu. Oni koji žive vani, u Turskoj i Njemačkoj, samo sjede u svojim hotelima sa sedam zvjezdica. Naša pobjeda će doći od Boga”, kazuje Husein Jassem, opozicinoi borac.

Jasno je da je jaz između zaraćenih strana dubok.

“Do sad nijedna strana ne pobjeđuje, što je posebno jasno u Halepu. Otkako je borba za ovaj grad počela prošlog jula, linije fronta se nisu značajno promijenile, što je izazvalo frustraciju među stanovništvom”, javila je reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Zbog sukoba mnogi su interno raseljeni. Fabrike više ne rade. Za mnoge, kraj rata ne može doći dovoljno brzo.

“Nema drugog izbora nego da se postigne političko rješenje. Tad će svi biti zadovoljni. To bi riješilo sukob, ljudi bi se vratili u svoje domove, a krvoproliće bi prestalo”, navodi Subhi Azazi, bivši fabrički radnik.

Khatibov prijedlog donekle ima podršku naroda, pogotovo među onima koji žele stabilnost i sigurnost.

Čak su i neke brigade u podijeljenoj oružanoj opoziciji spremne dati šansu razgovorima.

“Muaz al-Khatib predstavlja opoziciju, iskren je i revolucionar. Njegov prijedlog je prihvatljiv da se zaustavi krvoproliće. Dosta je… Dosta…”, govori Abu Saleh, iz brigade Jeish Muhamed Mowahad.

Jasno je da kriza u Siriji nije riješena vojnim sredstvima, ali, rješenje putem pregovora još je daleko, jer bi za opoziciju ono značilo Assadovo povlačenje s vlasti.

“Broj sirijskih izbjeglica povećan je u januaru 25 posto”, precizirao je glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards.

Visoki komesarijat je do sada registrirao oko 787.000 Sirijaca, što je gotovo 200.000 više nego prije dva mjeseca.

“Ranije smo bili suočeni s više stotina zahtjeva za registraciju dnevno, danas je to više hiljada”, potvrdio je Edwards.

Edwards je, povodom optužbi predstavnika organizacije Ljekari bez granica da se sporo vrši registracija izbjeglica u Libanu, rekao da je u januaru, zbog pogoršanja krize, toj zemlji povećana finansijska podrška i kapaciteti za registraciju.

Dodatni napori

“Ulažemo dodatne napore. Povećan je broj centara za registraciju, ali se dostavlja pomoć i Sirijcima koji nisu registrirani kao izbjeglice”, dodao je Edwards.

Što se tiče Egipta, Svjetski program za hranu pokrenuo je program pomoći za sirijske izbjeglice.

Tako će u početku oko 1.100 izbjeglica dnevno primati pomoć u hrani u gradu Damijeta.

Prema podacima UNHCR-a, više od 15.000 Sirijaca nalazi se u Egiptu.

Izvori: Al Jazeera i agencije