Potjera: Bivši policajac vodi privatni rat

Policija vjeruje kako Dorner posjeduje više komada oružja, uključujući i automatsku pušku (Reuters)

Potjera za odbjeglim, bivšim pripadnikom policije koji je optužen za objavu rata snagama zakona putem manifesta na internetu i koji je osumnjičen za tri ubistva, ušla je u drugi dan u petak na snijegom prekrivenim planinama istočno od Los Angelesa, prenosi Reuters.

Policijski timovi su pročešljali obronke i domove u jednom skijaškom području, tražeći Christophera Dornera (33), bivšeg pripadnika mornarice, za koga policija pretpostavlja kako je teško naoružan i koji vodi privatni rat protiv onih za koje misli da su odgovorni što je 2008. godine dobio otkaz u losanđeleskoj policiji (LAPD).

„Ne znamo šta planira uraditi, ali znamo za šta je sposoban i moramo ga čim prije naći“, kazala je Cindy Bachman, glasnogovornica šerifovog ureda u okrugu San Bernandino.

Policija u potrazi koristi pse-tragače i helikoptere opremljene infracrvenim kamerama kako bi pronašla Dornera čiji je kamionet pronađen u srijedu, zatrpan u snijegu. No, čini se da su vlasti izgubile njegov trag.

Od četvrtka navečer po lokalnom vremenu, zamjenici šerifa su išli od vrata do vrata u blizu polovine od 400 vikendica u području, ali nisu pronašli tragove nasilnog ulaza niti je prijavljena krađa vozila. Potragu je u petak ujutro otežao i obilan snijeg.

Teško naoružanje

Policija vjeruje kako Dorner posjeduje više komada oružja, uključujući i automatsku pušku, premda objavljeni manifest osumnjičenog ukazuje kako je i teže naoružan.

„Nemojte slati avione jer će ih čekati SA-7“, stoji u poruci, a odnosi se na sistem ispaljivanja raketa sa rameta, napravljen u Rusiji.

„Stopa nasilja u ovoj akciji će biti visoka, koristit ću nekonvencionalno i asimetrično oružje protiv onih iz LAPD-a, bilo da su na ili van dužnosti“, navodno je napisao.

Policija je objavila kako je poduzela mjere zaštite blizu 40 potencijalnih meta navedenih na internetskoj deklaraciji.

Pažnja javnosti je prvi put skrenuta na Dornera u srijedu kada je naveden kao osumnjičeni za ubistva prošlog vikenda kada su živote izgubili radnik univerzitetskog osiguranja i njegova zaručnica, poznata kao trener košarke na koledžu Monica Quan (28) južno od Los Angelesa. Njihova tijela su pronađena u automobilu na jednom parkingu u nedjelju.

Quan je bila kćerka penzioniranog kapetana policije u Los Angelesu koji je predstavljao Dornera tokom disciplinarnog procesa koji je na kraju doveo do Dornerovog otkaza 2008. godine. Policija je saopćila kako je on ostao bez posla jer je lažno optuživao drugog policajca za prekomjerno korištenje sile.

Otkaz iz mornarice

Dvojica pripadnika LAPD, koji su ga tražili, razmijenili su vatru sa Dornerom u četvrtak ujutro u gradu Corona, istočno od Los Angelesa.

Dvadeset minuta kasnije, druga dvojica policajaca su napadnuta iz zasjede, a jedan od njih je poginuo. Nalazili su se u patrolnom automobilu u gradu Riverside, nedaleko od Corone.

Poginuli policajac, čije ime nije objavljeno kako bi se zaštitila njegova porodica od Dornera, bio je veteran sa 11 godina staža u Riverside. Njegov parter je ranjen i očekuje se da će se oporaviti u potpunosti.

Agenti FBI-ja su pretražili stan u Las Vegasu koji pripada Dorneru. On se 2002. godine pridružio mornarici, a tri godine kasnije LAPD-u. U prošli petak je otpušen iz rezervnog sastava mornarice, dva dana prije nego su pronađena tijela Quan i njenog zaručnija Keitha Lawrencea (27).

Dorner, koji je nekada igrao američki nogomet za univerzitet Southern Utah, krivi policiju da ga je nepravedno otpustila, ali i zbog angažmana u mornarici i zbog gubitka bliskih prijatelja.

Ostaje nejasno zašto je do ovog nasilja došlo skoro pet godina nakon što je dobio otkaz, odnosno tri godine nakon što je tražio da se vrati u LAPD-a, a što je odbio sudija.

Izvor: Agencije