Pakistan protiv bespilotnih letjelica SAD-a

Napadi, kojima upravlja CIA, zategli su odnose Pakistana i SAD-a (Reuters)

Pakistan pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o zaustavljanju napada bespilotnim letjelicama na osumnjičene talibanske borce, u kojima povremeno stradaju civili, izjavio je viši pakistanski zvaničnik.

„Napadi bespilotnim letjelicama su protiv suvereniteta Pakistana, međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda“, kazao je članovima Parlamenta u Islamabadu Jalil Abbas Jilani, administrativni šef pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Brennanov istup

„Ginu nevini ljudi“, rekao je Jilani i dodao:

„Razgovaramo sa SAD-om da obustave napade i nadamo se pozitivnom ishodu, te da će udari bespilotnim letjelicama prestati.“

Napadi, kojima upravlja CIA, zategli su odnose Pakistana i SAD-a. Pakistan navodi da ti napadi krše njegov državni suverenitet.

Jilani je procijenio da je u američkim udarima bespilotnim letjelicama na pakistanska plemenska područja blizu afganistanske granice ubijeno između 1.900 i 3.000 ljudi.

Oko 80 posto stradalih su, prema njegovim riječima, borci osumnjičeni za veze sa Al-Kaidom.

„Sjedinjene države kažu da je Al-Kaida u velikoj mjeri eliminirana u ovim napadima i da će tako biti i narednih dana“, naveo je Jilani.

Njegovo obraćanje u Parlamentu dolazi samo dan nakon što je John Brennan, kandidat Bijele kuće za šefa CIA-e, branio napade bespilotnim letjelicama na naoružane grupe diljem svijeta.

Brennan je rekao senatskom Odboru za obavještajna pitanja da CIA i ostale agencije vjeruju kako su bespilotne letjelice posljednje sredstvo za odbranu američke sigurnosti.

Brojke variraju

Pakistan nije zvanično reagirao na Brennanove napomene.

Procjene o broju ubijenih navodnih boraca i civila u udarima bespilotnih letjelica variraju, te rastu otkako je predsjednik Barack Obama  preuzeo dužnost 2009. godine.

Prema navodima Biroa za istraživačko novinarstvo, između 2.634 i 3.468 ljudi je ubijeno u 363 napada bespilotnim letjelicama od 2004. do 2013. Među njima je između 473 i  893 civila.

Izvor: Agencije