Napadi, pogibije i štrajkovi u Karachiju

Osim napada u kojem je ubijeno deset osoba, u petak je jedan policajac poginuo u bombaškom napadu na policijsko vozilo (EPA)

Najmanje deset ljudi je u petak ubijeno, a 23 su ranjene u eksploziji bombe u blizini pijace na sjeverozapadu Pakistana, u trenutku dok u finansijskoj prijestonici Karachiju traje štrajk u znak protesta zbog neuspjeha Vlade da spriječi rekordan nivo nasilja u zemlji.

Predstavnik lokalnih vlasti Javed Khan rekao je da je bomba eksplodirala u gradu Hangu, u plemenskoj oblasti Orakzai.

Među ranjenima ima i onih s teškim tjelesnim povredama, prenosi AP.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali sumnja se da je ona djelo talibana koji često napadaju snage sigurnosti i civile u plemenskim oblastima.

Mjesto eksplozije je u neposrednoj blizini sjedišta Vlade i ureda služba sigurnosti.

Ubijeni policajac

Do eksplozije je došlo samo nekoliko sati pošto je u petak jedan policajac poginuo u bombaškom napadu na policijsko vozilo u pakistanskoj luci Karachi.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i sigurnosti službe procjenjuju da je od 1. januara u tom gradu poginulo oko 300 ljudi, a da su mnogi od njih stradali zbog političkih, etničkih ili sektaških napetosti koje su zahvatile grad.

Zbog rekordnog nasilja u zemlji, u petak štrajkuju škole, preduzeća, pijace i prodavnice u Karachiju.

Narod je izgubio povjerenje u policiju, svjedoci ubistava bivaju ubijeni, a čak ni policajci nisu sigurni pri obavljanju dužnosti.

Prema nezavisnoj Pakistanskoj komisiji za ljudska prava, u etničkom, sektaškom i političkom nasilju u Karachiju je u 2012. godini poginulo najmanje 2.284 ljudi, što je najviše u posljednjih 20 godina.

Izvor: Agencije