Kerry: Ima prostora za diplomatiju s Iranom

Kerry je izrazio zabrinutost o najavama Irana da će instalirati i pokrenuti moderne mašine za obogaćivanje uranija (Reuters)

Velike svjetske sile bit će spremne za pregovore ako Iran dođe na nuklearni samit 26. februara spreman da odgovori na pitanja o svom nuklearnom programu, izjavio je novoimenovani američki državni sekretar John Kerry.

Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Sjedinjene Američke Države sastat će se u Kazahstanu kasnije ovog mjeseca kako bi razmotrili zabrinutost Zapada o iranskom nuklearnom programu, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici sumnjaju da Iran koristi nuklearni program kao krinku za razvoj nuklearnog oružja.

Iran to negira i tvrdi da njegov nuklearni program postoji isključivo u civilne svrhe.

Poruka Irancima

“Međunarodna zajednica je spremna da odgovori ako Iran dođe spreman da razgovara o suštinskim pitanjima i odgovori na zabrinutost o njihovom nuklearnom programu, koja ne može biti jasnija”, rekao je Kerry na konferenciji za novinare s kanadskim ministrom vanjskih poslova Johnom Bairdom.

Kerry, koji je zamijenio Hillary Cinton na mjestu šefa diplomatije SAD-a  1. februara, izrazio je zabrinutost o najavama Irana da će instalirati i pokrenuti moderne mašine za obogaćivanje uranija, što bi omogućilo ubrzanje nuklearnih aktivnosti.

“To je uznemiravajuće”, rekao je Kerry. “Također, Irancima se obraćam ovom molbom, ili izjavom, jasnom izjavom – spremni smo da pustimo diplomatiju da bude pobjednik u ovom sukobu o nuklearnom programu.”

Izvor: Agencije