Sankcije smanjile dostupnost kapitala Iranu

Strane banke smanjile su kreditnu izloženost Iranu (Reuters)

Zapadne sankcije nametnute Iranu zbog njegovog nuklearnog programa pridonijele su tome da je Teheranu prošle godine jako smanjen pristup globalnim izvorima kapitala, navodi američko Ministarstvo finansija u izvještaju Kongresu.

Strane banke smanjile su kreditnu izloženost Iranu u ekvivalentu od 9,1 milijardi dolara ili za 53 posto u 2012. godini, navodi se u izvještaju, čiju je kopiju Reuters dobio na uvid u četvrtak.

Odbačena ponuda

Iranska izolacija, što se tiče pristupa stranom kapitalu, “znači da su jako potrebne investicije za podršku njegovom ekonomskom razvoju oskudne”.

Šire međunarodne sankcije protiv Irana i druge slabosti u ulagačkoj klimi u Iranu su, također, pridonijele padu, kaže se u izvještaju, u kojem se navode podaci Banke za međunarodna poravnanja.

SAD i EU su nametnuli sankcije Iranu u svrhu obustave finansiranja nuklearnog programa.

Zapad vjeruje da Iran želi razviti nuklearno oružje, dok Teheran odbacuje te optužbe i tvrdi da je program civilni.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei odbacio je u četvrtak ponudu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za otvaranjem bilateralnih razgovora o spornom iranskom nuklearnom programu, zbog čega Teheran trpi ekonomske sankcije, objavljeno je na njegovoj službenoj stranici.

“Vi (Amerikanci) želite pregovarati pod prijetnjom oružja uperenog u Iran. Takvim načinom nećete zastrašiti iranski narod”, rekao je Khamenei.

Sjedinjene Države su u srijedu potvrdile aktiviranje novih sankcija protiv Irana, nekoliko dana nakon ponude američkog potpredsjednika Joea Bidena Iranu da počne direktne pregovore sa šest sila: SAD-om, Rusijom, Kinom, Njemačkom, Francuskom i Velikom Britanijom.

“Ima ih koji se toj ponudi raduju, ali ti pregovori neće ništa riješiti”, rekao je ajatolah Khamenei, čija riječ ima težinu u Iranu, naročito u nuklearnim pitanjima i diplomatiji.

Nakon mjeseci zastoja, Iran i šest sila saglasilo se nastaviti razgovore 26. februara u Kazahstanu.

SAD je, također, uveo sankcije iranskom medijskom regulatoru i teheranskoj policiji za elektronski kriminal zbog navoda o cenzuri, što se smatra kršenjem ljudskih prava.

Nova pravila

Ministarstvo finansija SAD-a saopćilo je da će uvesti restrikcije za zemlje koje namjeravaju kupovati iransku naftu bez kršenja američkih sankcija.

Prema novim pravilima, zemlje koje i dalje kupuju iransku naftu moraju izvršiti isplatu na račune u tim zemljama.

“Osim što, zapravo, ‘zaključava’ prihod od iranske nafte u inostranstvu, ova odredba ograničava korištenje tih prihoda za bilateralnu trgovinu te ograničava mogućnost Irana da vrši finansijske transakcije u raznim jurisdikcijama”, navode američke vlasti.

SAD navodi da se sankcije ne odnose na poljoprivredne proizvode, hranu, lijekove i medicinske naprave.

“Humanitarna trgovina s Iranom nije predmet ovih niti ranijih sankcija Iranu”, navodi se u saopćenju američke Vlade.

Izvor: Agencije