SAD uvodi nove sankcije Iranu

Prema novim pravilima, zemlje koje i dalje kupuju iransku naftu moraju izvršiti isplatu na račune u tim zemljama (AP)

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Iranu kako bi zaustavile prihode koje ostvaruje iranska naftna industrija, s ciljem da izvrše pritisak na Teheran zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

SAD je, također, uveo sankcije iranskom medijskom regulatoru i teheranskoj policiji za elektronski kriminal zbog navoda o cenzuri, što se smatra kršenjem ljudskih prava.

Ministarstvo finansija SAD-a saopćilo je da će uvesti restrikcije za zemlje koje namjeravaju kupovati iransku naftu bez kršenja američkih sankcija.

Khamenei odbio direktne razgovore

Vrhovni lider Irana, ajatolah Ali Khamenei, odbacio je danas mogućnost direktnih razgovora sa Sjedinjenim Američkim Državama, objavljeno je na njegovoj Internet stranici.

Ovo je njegovo prvo reagiranje na prijedlog direktnih razgovora koje je prošle nedjelje podržao iranski ministar vanjskih poslova, a Khamenei ima posljednju riječ u svim ključnim pitanjima.

Iran i šest svjetskih sila, među kojima su SAD, bi trebali da obnove pregovore o nuklearnom pitanju kasnije ovog mjeseca, prenosi AP.

“Dok god Iran nastavlja ignorirati zabrinutost međunarodne zajednice o njegovom nuklearnom programu, SAD će uvoditi  oštrije sankcije i pojačavati ekonomski pritisak na iranski režim”, kazao je David Cohen, podsekretar Ministarstva zadužen za borbu protiv terorizma i finansijska obavještajna pitanja.

Bez sankcija za hranu i lijekove

Novi potez SAD-a dolazi šest mjeseci nakon što je Washington kazao da će zabraniti pristup američkom finansijskom sistemu državama koje kupuju iransku naftu.

Prema novim pravilima, zemlje koje i dalje kupuju iransku naftu moraju izvršiti isplatu na račune u tim zemljama.

“Osim što, zapravo, ‘zaključava’ prihod od iranske nafte u inostranstvu, ova odredba ograničava korištenje tih prihoda za bilateralnu trgovinu te ograničava mogućnost Irana da vrši finansijske transakcije u raznim jurisdikcijama”, navode američke vlasti.

SAD navodi da se sankcije ne odnose na poljoprivredne proizvode, hranu, lijekove i medicinske naprave.

“Humanitarna trgovina s Iranom nije predmet ovih niti ranijih sankcija Iranu”, navodi se u saopćenju američke Vlade.

SAD je, također, uveo sankcije iranskom medijskom regulatoru i policiji za elektronski kriminal, zbog cenzuriranja vijesti i informacija, kao i objavljivanja iznuđenih priznanja političkih zatvorenika.

SAD smatra da je iranski nuklearni program usmjeren ka razvoju nuklearnog oružja, dok službeni Teheran navodi da se on koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Izvor: Agencije