Zatvorska kazna zbog intervjua o silovanju

Grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su suđenje novinaru kao politički motivirano (Reuters)

Sud u Mogadišu osudio je na godinu dana zatvora ženu koju su, navodno, silovali pripadnici Vladinih snaga, kao i novinara koji je s njom radio intervju.

Abdiaziz Abdinu Ibrahim, freelance novinar, i 27-godišnja žena, čije se ime ne navodi, proglašeni su krivim zbog uvrede Vlade i davanja lažnog iskaza o silovanju.

Ovaj intervju nikad nije objavljen.

Ostalo troje optuženih, među kojima žrtvin suprug, oslobođeni su optužbi da su pomagali navodnoj žrtvi da izbjegne istragu i stekne korist od podnošenja tužbe za silovanje, prenosi AP.

Osuđenoj ženi je izdržavanje kazne odloženo za godinu dana, kako bi se mogla starati o svom malodobnom djetetu.

Svi optuženi su na početku suđenja odbacili krivicu, a novinarov advokat najavio je žalbu na presudu.

Osude slučaja

Grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su slučaj kao politički motiviran, tvrdeći da je problem u tome što je žrtva optužila za silovanje Vladine snage.

Vjeruje se da su seksualni zločini svakodnevica u Mogadišu, gdje su prošle godine pristigle desetine hiljada ljudi, bježeći od gladi.

Mediji su u više navrata izvještavali o slučajevima napada koje su počinili policajci ili vojnici.

Specijalna predstavnica Ujedinjenih naroda (UN) za seksualno nasilje Zajnab Hava Bangura izjavila je početkom februara da način na koji somalijske vlasti reagiraju u slučajevima silovanja ne doprinosi pravdi, već kriminalizira žrtve i ugrožava slobodu štampe.

Hassan Sheikh Mohamud, predsjednik Somalije, rekao je za Al Jazeeru u nedjelju da je njegova Vlada “jedina koja je dokazala” posvećenost poboljšanju života žena u toj zemlji i da se on neće direktno miješati u sudski spor.

“Nemam pravo miješati se u sistem sudstva… Moje miješanje u pravosudni sistem nipošto ne bi pomoglo vladavini zakona u Somaliji”, rekao je Mohamud.

Izvor: Al Jazeera i agencije