Preinačene presude ruandskim ministrima

Sudija apelacionog suda Theodor Meron preinačio je presude za saučesništvo u genocidu i podsticanje na njega (EPA)
Sudija apelacionog suda Theodor Meron preinačio je presude za saučesništvo u genocidu i podsticanje na njega (EPA)

Apelacioni sud Ujedinjenih naroda (UN) u ponedjeljak je preinačio prvostepene presude za genocid dvojici bivših ministara Ruande, koji su 2011. godine osuđeni na 30 godina zatvora i naložio da odmah budu pušteni na slobodu.

Sudija apelacionog suda Theodor Meron preinačio je presude za saučesništvo u genocidu i podsticanje na genocid Justinu Mugenziju, koji je bio ministar trgovine za vrijeme genocida 1994. godine i Prosperu Mugiranezi, bivšem ministru za civilne službenike, prenosi AFP.

Njih dvojica su prvostepeno osuđeni zbog toga što su prisustvovali sastanku vijeća ministara na kome je donijeta odluka o smjeni prefekta Butarea, regija u južnoj Ruandi, uz obrazloženje da je sprečavao početak pokolja u toj oblasti.

Početak pokolja

Prefekt Jean-Baptiste Abjariman je ubijen poslije smjene, a u Butareu su ubrzo počeli pokolji.

Sudije nižeg suda su presudile da prisustvo Mugenzija i Mugiranezea na tom sastanku i još jednom sastanku dva dana kasnije, na kome je privremeni predsjednik Theodore Sindikubwabo podsticao stanovništvo da ubija pripadnike plemena Tutsi, znači da su krivi za umiješanost u genocid i podsticanje na njega.

Međutim, sudije apelacionog suda su smatrale da Mugenzi i Mugiraneza nisu znali da će Sindikubwabo održati takav govor, dok je odluka o smjeni prefekta mogla biti donijeta iz “političkih i administrativnih razloga, a ne neminovno da bi se ubrzao početak pokolja”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO