Van Rompuy: Izlazak iz EU će koštati London

Van Rompuy: Odluka Velike Britanije o eventualnom napuštanju EU-a je legitimna (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy je upozorio Veliku Britaniju da bi izlazak iz Evropske unije (EU) skupo stajao London.

“Odlazak je odluka koja se donosi s namjerom, slobodno, i ona je u potpunosti legitimna, ali ima svoju cijenu”, rekao je on u Londonu, na evropskoj konferenciji o načinima pokretanja eurozone i mjestu Velike Britanije u Evropi.

Polovina Britanaca bi se izjasnila za izlazak iz EU-a ako bi sada bio organiziran referendum o ovom pitanju.

Britanski premijer David Cameron se obvezao u januaru, pod pritiskom euroskeptika, da će do kraja 2017. godine organizirati referendum o zadržavanju Velike Britanije u reformiranoj EU.

On je ocijenio da se drugim zemljama EU-a ne sviđa posebno ta ideja, ali ih niti ne zastrašuje.

“Moguće je izaći iz kluba. Ali, ne radi se samo o odlasku. To bi bilo puno složeniji problem i pravno i politički teško primjenjiva odluka. Razmišljati o rastavi nakon 40 godina braka”, aludirao je na ulazak Velike Britanije u EU 1973. godine.

Rezultati ankete

Polovina Britanaca bi se izjasnila za izlazak iz EU-a ako bi sada bio organiziran referendum o ovom pitanju, rezultati su ankete koje je sredinom februara objavio Financial Times (FT).

Prema anketi koju je realizirao Harris Interacktive za FT, 33 posto ispitanika bi bilo za ostanak u EU, 17 posto ne bi glasalo, a 50 posto bi se izjasnilo za izlazak iz Unije.

Moguće je izaći iz kluba. Ali, ne radi se samo o odlasku. To bi bilo puno složeniji problem i pravno i politički teško primjenjiva odluka. Razmišljati o rastavi nakon 40 godina braka”, aludirao je na ulazak Velike Britanije u EU 1973. godine.

Polovina anketiranih je za organiziranje referenduma koji je obećao premijer Cameron, koji želi ponovo pregovarati o odnosima svoje zemlje s Briselom kako bi povratio neke ovlasti, a zatim novi sporazum do kraja 2017. godine dao svojim sunarodnjacima na odobrenje.

Oko 45 posto ispitanika misli da njihova zemlja izvlači prednosti iz EU-a, dok 34 posto misli suprotno, ali 33 posto ispitanika misli da bi britanska ekonomija bila jača izvan Evrope, dok 37 posto misli da ništa ne bi promijenio izlazak iz nje.

Ova anketa je urađena između 29. januara i 6. februara na uzorku od 2.114 odraslih osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Cameronova najava da će, ukoliko pobijedi 2015, organizirati referendum o izlasku iz EU-a, izazvala oštre reakcije.

Published On 23 Jan 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO