Bundestag odobrio slanje vojnika u Mali

Vojnici neće učestvovati u borbama, niti u vojnim operacijama, istaknuto je u Berlinu (Getty Images)

Poslanici u Bundestagu odobrili su u četvrtak većinom glasova slanje njemačkih vojnika u Mali, kao podršku međunarodnoj misiji koja pokušava vratiti sigurnost u ovoj zemlji.

Samo je parlamentarna grupa radikalne ljevice Die Linke apelirala da njemački vojnici ne učestvuju u ovim međunarodnim operacijama pomaganja Maliju, kojem prijete grupe navodno povezane s Al-Kaidom.

S mandatom od godinu dana, koji će eventualno biti obnovljen, Njemačka će moći mobilizirati do 330 vojnika Bundeswehra u bivšoj francuskoj koloniji.

Najviše 180 vojnika sudjelovat će u obučavanju i savjetovanju malijske vojske. Još 100 vojnika moglo bi učestvovati u misiji podrške koja se odnosi na snabdijevanje vodom i energijom.

Vojnici neće učestvovati u borbama, niti u vojnim operacijama, istaknuto je u Berlinu.

Ubijen Abou Zeid

Osim toga, do 150 vojnika Bundeswehra moglo bi učestvovati u misiji zračnog transporta, što bi bila podrška francuskoj vojsci. Prevozile bi se afričke i francuske trupe i snabdijevali gorivom francuski avioni.

Njemačka intervencija u Maliju koštala bi 55,5 miliona eura za 12 mjeseci, saopćilo je njemačko Ministarstvo odbrane.

Francuske trupe u Maliju ubile su vodećeg komandanta sjevernoafričkog krila Al-Kaide (AQIM), Abdelhamida Abou Zeida, javila je alžirska televizija Enahar.

Isti izvor navodi da je 40 militanata ubijeno, uključujući Abou Zeida, u regiju Tigargara, u sjevernom Maliju, prije tri dana.

Francusko Ministarstvo odbrane nije željelo komentirati ovu informaciju, kao ni Alžir, navodi Reuters.

Francuska je, na molbu Vlade Malija, pokrenula vojnu ofanzivu kako bi preuzela sjeverni pustinjski dio zemlje od snaga AQIM-a i drugih pobunjenika 11. januara.

Brojne otmice

Vojnom intervencijom pobunjenici su protjerani iz nekoliko gradova koje su ranije zauzeli i povukli su se u pustinju.

AQIM, odnosno Al-Kaida u islamskom Magrebu, “zaradila” je desetine miliona dolara od otkupa za otete zapadne državljane u svojim uporištima na sjeveru Malija.

Abou Zeid je bio jedan od najsurovijih operativaca AQIM-a.

Vjeruje se da je Zeid likvidirao britanskog državljanina Edwina Dyera 2009. godine i 78-godišnjeg Francuza Michela Germaneaua 2010. godine.

Prema svjedočenju kanadskog diplomate Roberta Fowlera, nakon što ga je otela druga pobunjenička ćelija u Sahari, Abou Zeid nije želio dati lijekove dvojici talaca koji su oboljeli od dizenterije.

Izvor: Agencije