Bratušek uvjerena u mogućnost kompromisa

Mandatarka za sastav nove slovenske vlade Alenka Bratušek izjavila je u četvrtak da je uvjerena kako je moguće postići kompromis stranaka koje su je podržale, a koji bi omogućio sastavljanje i izbor nove vlade.

Pahor: Legitimna nada

Slovenski predsednik Borut Pahor izjavio je u četvrtak da odluka Parlamenta da izabere za novog predsjednika Janka Vebera i podrži kandidaturu mandatarke za sastav nove vlade Alenke Bratušek donosi “legitimnu nadu” da Slovenija izlazi iz političke krize u koju je zapala početkom ove godine.
On je izrazio nadu da će nova vlada biti formirana što je prije moguće kako bi se stabilizirala politička situacija u zemlji.
Kako je javila agencija STA, Pahor je novinarima u Ljubljani rekao da očekuje da će nova vlada usvojiti mjere kojima će oživjeti ekonomiju, dovesti do privrednog rasta i smanjenja nezaposlenosti.

 
“Današnji sastanak bio je vrlo konstruktivan i prijateljski. Svako od nas svjestan je da mora napraviti korak natrag, da će biti potrebni kompromisi, a ja vjerujem da smo ih sposobni naći”, rekla je ona nakon dvosatnih zatvorenih razgovora s trojicom lidera stranaka koje pregovaraju o ulasku u novu koalicijsku vladu koju bi ona vodila.

Uz njenu Pozitivnu Sloveniju (PS), za izbor nove mandatarke u srijedu su u Parlamentu glasali još i Socijalni demokrati (SD), Građanska lista (GL) te Demokratska stranka penzionera (ESUS), a dobila je 55 glasova zastupnika, dok su 33 bila protiv, uglavnom zastupnika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

Bratušek je u četvrtak o sklapanju koalicijskog ugovora i sastavu nove vlade razgovarala s predsjednicima tih stranaka Igorom Lukšičem, Gregorom Virantom i Karlom Erjavcem te ocijenila da će joj uspjeti vladu predložiti u predviđenom dvotjednom roku.

Predsjednik DESUS-a Karl Erjavec izjavio je nakon zajedničkog sastanka s Bratušek i ostalim potencijalnim koalicijskim partnerima da očekuje kako bi pregovori o novoj vladi mogli biti okončani do kraja iduće sedmice.

Do tada bi, kako je ocijenio, bilo moguće postići dogovor o sastavu vlade i o njenom koalicijskom programu.

Različitost programa

Slovenski analitičari najviše dvojbe oko uspjeha u pokušajima četiri stranke da formiraju vladu vide u različitosti njihovih programa i dosadašnjih stavova vezanih za rješavanje glavnih ekonomskih problema, kao što su način sanacije banaka i privatizacija vlasništva države, te tu očekuju najviše problema u razgovorima ako ne bi došlo do kompromisa.

Janković: Hrvatska ulazi u EU

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković izrazio je u četvrtak uvjerenost da će slovenski Parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Evropskom unijom (EU) na vrijeme i da će Hrvatska sigurno postati članica EU-a 1. jula.
On je u Briselu sudjelovao na sastanku gradonačelnika zemalja članica EU-a.
Na pitanje novinara hoće li njegova stranka podržati u Parlamentu ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, Janković je odgovorio: “Apsolutno”.
“Susjedi moraju biti u dobrim odnosima. Definitivno, Hrvatska će postati članica EU-a 1. jula 2013. godine”, kazao je Janković.

Za nastavak “neoliberalne” politike na tragu Janšine vlade, kojoj je izrečeno nepovjerenje, najviše se zauzima Gregor Virant, čija se GL donedavno zalagala za okončanje političke krize u održavanju prijevremenih izbora, dok je SD takvoj politici bio izrazito nesklon te je tražio da se državna imovine “ne rasprodaje”, a banke u vlasništvu države, umjesto preko “slabe banke”, na koju bi se prebacila loša potraživanja, finansijski osposobe novom jednokratnom dokapitalizacijom.

Bratušek je dobila uvjerljivu većinu podrške u pokušaju sastavljanja nove vlade, ali je upitno hoće li joj to uspjeti i koliko bi ta vlada mogla trajati, dominantni su tonovi iz slovenskih medija u četvrtak.

Nije sasvim izvjesno da će Bratušek u dvije sedmice, koliko ima na raspolaganju, uspjeti složiti novu koaliciju i vladu s programom koja bi ispunila očekivanja javnosti te u novom izjašnjavanju zastupnika opet dobiti većinu za mandat koji bi trajao oko godinu dana.

Dvojica slovenskih ekonomista, obojica ministri u bivšim vladama, skeptično gledaju na mogućnost održavanja takve vlade na duži rok, i to zbog nehomogenosti stranaka koje su se okupili oko Bratušek i s kojima ona namjerava sklopiti koalicijski ugovor.

Prvo poluvrijeme

Nekadašnji ministar ekonomije Matej Lahovnik, koji je podržavao mjere stare Janšine vlade u rezanju javne potrošnje i prodaji dijela državne imovine, izjavio je da je izbor Bratušek za mandatarku tek “prvo poluvrijeme” i da je upitno može li ona sastaviti vladu.

Ako bi u tome uspjela, ta vlada bi djelovala u teškim okolnostima i mogla bi trajati najviše godinu dana, ocjenjuje Lahovnik.

Još skeptičniji je nekadašnji ministar za razvoj u prvoj Janšinoj vladi Jože Damijan, koji je rekao da se vlada Bratušek ne bi održala niti pola godine.

Obojica pri tom upozoravaju na tešku ekonomsku situaciju u državi, koja zahtijeva hitno djelovanje, jer uskoro treba podmiriti dvije milijarde eura dospjelih kreditnih obaveza te sanirati bankarski sistem opterećen lošim kreditima.

U toj bi situaciji, upozoravala je stara vlada, popuštanje prema strogoj politici štednje moglo rezultirati “grčkim” scenarijem i dolaskom “trojke” – Evropska komisija (EK), Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Bratušek je u nastupnom govoru obećala da u njenoj vladi neće biti mjesta za one koji lične interese i interese stranke pretpostavljaju javnom interesu, ali će ona bez političke podrške četiri stranke koje bi sastavile vladu teško moći djelovati, a opasnost da politička kriza završi prijevremenim izborima u junu bi se povećala, ocjenjuju slovenski analitičari.

Izvor: Agencije