U padu balona u Egiptu poginulo 18 turista

Nesreća se dogodila nakon eksplozije gasa koji puni balon (AP)

Osamnaest stranih turista je poginulo kada se balon na topli zrak zapalio i eksplodirao prilikom leta iznad Luksora u utorak, potvrdile su egipatske valsti.

U balonu je bila 21 osoba, prenijela je egipatska državna televizija Nile TV.

Ahmed Aboud, glasnogovornik kompanija koje organiziraju letove balonom nad Luksorom, kazao je za Reuters da se nesreća dogodila nakon eksplozije gasa koji puni balon u vrijeme kada je on bio 300 metara iznad zemlje.

Guverner Luksora Ezzat Saad rekao je za Nile TV da je troje ljudi prevezeno u bolnicu, uključujući i pilota, koji je pretrpio opekotine na 70 posto tijela.

Saad je kazao da je jedan od preživjelih podvrgnut operaciji.

Reporterka Al Jazeere Sherine Tadros, koja se javila iz Kaira, rekla je da su balonom letjeli kineski, japanski, francuski, mađarski i britanski državljani.

Generalni direktor agencije koja je organizirala let balonom kazao je da je devetero od 19 mrtvih bilo iz Hong Konga, a dvoje iz Japana.

Raymond Ng Do-Wing iz putničke agencije Kuoni, koja je organizirala putovanje za državljane Hong Konga, kazao je novinarima da će porodice nastradalih turista doputovati u Kairo kasnije u utorak.

Iskočili iz korpe

Zaposlenik turističke agencije rekao je za AFP da su pilot i jedan turista preživjeli tako što su iskočili iz korpe balona prije nego što je ona pala na zemlju.
Oboje su u kritičnom stanju u bolnici.

Konny Matthews, pomoćnica direktora hotela Al Moudira u Luksoru, rekla je da je čula prasak u sedam sati.

“Bio je to veliki i zastrašujući prasak, iako je bio nekoliko kilometara daleko od hotela”, rekla je ona. “Neki moji zaposlenici kazali su da su se njihove kuće tresle.”

Iako je u padovima balona u Egiptu u prošlosti bilo povrijeđenih, nije bilo nesreća ovih razmjera otkako je letenje balonom započelo na tom području 1989, javila je Tadros.

Trinaest turista je povrijeđeno kada je njihov balon na topli zrak pao u blizini Luksora 2009. Taj balon je bio prenatrpan.

Posljednja nesreća se dogodila u vrijeme kada se Egipćani protive lošim sigurnosnim standardima nakon nekoliko smrtonosnih nesreća u saobraćaju i na gradilištima.

Luksor je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Egiptu. Broj turista u Egiptu se znatno smanjio od ustanka u kojem je 2011. godine svrgnut tadašnji predsjednik Hosni Mubarak, nakon čega su uslijedile dvije godine političke nestabilnosti.

Turisti u posljednje vrijeme rijetko posjećuju Kairo i Sinajski poluotok, ali dolaze u Luksor, gdje se osjećaju sigurnim, kazala je Tadros.

“Ovo je vrlo loša vijest za ovu državu, zbog ekonomske situacije i činjenice da se Egipat oslanja na turizam.”

Pad balona u Luksoru je nasmrtonosnija nesreća tog tipa unazad više od 20 godina.

Velike nesreće balona od 1990.

SLOVENIJA: 23. augusta 2012. šest osoba, među kojima jedno dijete, poginulo je kad je njihov balon udario u stablo zbog jakog vjetra, a potom se zapalio južno od Ljubljane.

NOVI ZELAND: 7. januara 2012. 11 osoba smrtno je stradalo kad je izletnički balon zahvatio plamen pošto je udario u električni kabel blizu Catertona sjeverno od Wellingtona.

KINA: 14. oktobar 2009. poginulo je četvero holandskih turista kad im se balon zapalio i srušio u turističkom centru Yangshuu.

FRANCUSKA: 26. augusta 2001. smrtno je stradalo šest osoba, među kojima jedno dijete, nakon što se zapalio balon, udarivši u električni vod u Verrens-Arveyju u Savoji.

NJEMAČKA: 17. juna 1999. četiri osobe smrtno su stradale u nesreći balona koji je udario u električni vod prije nego se zapalio blizu Ibbenburena.

ŠVICARSKA: 31. januara 1996. pet osoba je poginulo kad je balon pao u planinskom kanjonu u središtu bernskih Alpi kad ga je vjetar odnio, te je udario u planinu na 2.400 metara visine iznad doline Lauterbrunnen.

NJEMAČKA: 16. januara 1994. tri osobe su poginule nakon požara balona blizu Mosbacha. Pri slijetanju, balon na topli zrak zauzeo je krivi položaj i gondola je dva puta udarila o tlo prije nego se zapalila.

SAD: 8. augusta 1993. šest osoba je smrtno stradalo blizu Aspena u Coloradu kad je njihov balon udario u električnu žicu, te se odvojila gondola i pala s 30 metara.

AUSTRIJA: 6. augusta 1990. četiri osobe smrtno su stradale u Ganserndorfu, blizu Beča, kad se njihov balon srušio sat i po nakon polijetanja.

Izvori: Al Jazeera i agencije