Zabrana pušenja na javnim mjestima u Rusiji

Svaki treći stanovnik Rusije ovisnik o cigaretama, dok skoro 400.000 osoba umre od bolesti koje se povezuju sa pušenjem (Reuters)
Svaki treći stanovnik Rusije ovisnik o cigaretama, dok skoro 400.000 osoba umre od bolesti koje se povezuju sa pušenjem (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima koji će stupiti na snagu početkom juna, objavljeno je u ponedjeljak na internetskoj stranici Kremlja.

Ovim zakonom se uvode i restrikcije na drugo po veličini tržište duhana, nakon Kine.

„Taj savezni Zakon je donesen u svrhu provođenja Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o kontroli duhana u ruskom zakonodavstvu, koju je Ruska Federacija ratificirala 2008. godine i on će regulirati odnose na području čuvanja zdravlja stanovništva od utjecaja duhanskog dima i posljedica pušenja“, navodi se u saopćenju.

Zabranjeno reklamiranje duhana

Novim Zakonom, koji stupa na snagu 1. juna, uvodi se zabrana pušenja na javnim mjestima, među kojima su Vladine zgrade, zdravstvene, obrazovne i kulturne ustanove, stadioni i javni prijevoz.

Dodatne restrikcije, predložene 11. januara, koje uključuju zabranu takozvane pušačke zone na radnom mjestu, nisu ušle u Zakon.

Također se u potpunosti zabranjuje reklamiranje duhana kao i izlaganje duhanskih proizvoda u trgovinama.

Neke od odredbi Zakona, među kojima je potpuna zabrana pušenja u hotelima i vozovima, stupit će na snagu godinu dana kasnije.

Svaki treći stanovnik ovisnik

Jedna od takvih odredbi je zabrana prodaje duhanskih proizvoda na uličnim kioscima, te postavljanje minimalne cijene za cigarete čije su cijene trenutno niže od dva američka dolara.

Putin, koji je prošle godine započeo novi šestogodišnji mandat na mjestu predsjednika i koji promovira zdrav način života, istakao je nadu da će ovaj Zakon „potkopati utvrđenu kulturu pušenja“ u Rusiji i zaustaviti pad nataliteta u ovoj državi, prisutan od pada SSSR-a.

Tokom promocije novog Zakona u jednom videoblogu, prije nego je dat Parlamentu prošle godine, premijer Rusije Dmitrij Medvedev je kazao kako je svaki treći stanovnik ove države ovisnik o cigaretama, dok skoro 400.000 osoba umre od bolesti koje se povezuju sa pušenjem.

Ovom Zakonu su se žestoko protivili strani proizvođači cigareta koji dominiraju ruskim tržištem, vrijednim, prema procjenama Euromonitora, 22 milijarde dolara.

Rusija je 1991. godine, kada se raspao Sovjetski savez, imala 148,6 miliona stanovnika, dok je 2011. godine ta cifra iznosila 141,9 miliona, podsjeća agencija Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Australija je započela najoštriju kampanju protiv pušenja na svijetu. Danas je na snagu stupio zakon prema kojem sve kutije cigareta, bez obzira na brend, moraju imati ista pakiranja. 

Blizu 400.000 Rusa umire svake godine od zdravstvenih problema izazvanih pušenjem, koje vlasti žele zabraniti na javnom mjestu do 2015.

16 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO