Venecuela: Oduzeti milioni hektara zemlje

Jedna od ključnih odrednica politike venecuelanskog predsjednika Huge Chaveza je podjela zemlje siromašnima, i to na način da se oduzme bogatima.

Hiljade zemljoposjednika tako je ostalo bez svojih parcela, i to bez ikakve kompenzacije. Reporter Al Jazeere Andy Gallacher donosi nam priču iz Caracasa.

Venecuela je zemlja zelenila, bogata beskrajnim pašnjacima, livadama i plodnom zemljom. No, godinama su mnoge privatne parcele poput ove nacionalizirane, a sve je to uradila država u ime naroda.

Bez fabrike i kompenzacije

“Kada je Vlada oduzela ovu zemlju, uradila je to pod izgovorom da će tu sagraditi fabriku kako bi pomogla. Znakova da će se tu nešto graditi gotovo da i nema, a prošle su već četiri godine, kao ni naznaka da će porodica kojoj je zemlja oduzeta dobiti ikakvu kompenzaciju”, izvještava Gallacher iz Caracasa.

Elizabeth Pinto naslijedila je 90 hektara zemlje od svog oca. Zemlja joj je oduzeta bez ikakve najave ili priče o kompenzaciji.

“Osjećam se vrlo loše od kada je izvršena eksproprijacija. Imam zemljište, a ne znam da li mi više pripada. Smatram da nešto za šta si teško radio tolike godine onda treba biti tvoje. Nije pošteno da vam Vlada to samo tako uzme preko noći”, kaže Elizabeth Pinto.

Oduzeti su milioni hektara zemlje, ali na nekima se ipak ponešto i radi. Stav Vlade je da su na taj način pomogli ruralnom siromašnom stanovništvu i povećali poljoprivrednu proizvodnju.

‘Unapređenje revolucije’

Ekonomista Alfonso Alvarez, koji podržava Chavezovu politiku, smatra da je to jedini način na koji Chavez može unaprijediti svoju socijalističku revoluciju.

“Ako se na nekoj parceli ne proizvodi hrana, onda ona mora biti nacionalizirana. Zemlja treba pripadati radnicima, a ne da sve bude u rukama nekolicine. Potrebno je povećati proizvodnju hrane, a farmeri su dovedeni da pomognu proizvodnju kukuruza, riže i da istrijebe kapitalizam”, smatra Alvarez.

No, Elizabethin posjed stoji neiskorišten. Iako joj je oduzet, ona i dalje na njega plaća porez, u nadi da će jednog dana opet postati njeno vlasništvo, ili da će barem dobiti neku kompenzaciju.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez iznenada se s liječenja na Kubi vratio u domovinu. Povratak su pozdravile hiljade Chavezovih pristalica. No, stručnjaci ističu da je njegovo zdravstveno stanje i dalje teško. Operacija u decembru bila je četvrta zaredom otkako mu je dijagnosticiran rak 2011. godine.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO