Merkel: Kipar kamen spoticanja EU i Turske

Turska je spremna potpisati Protokol iz Ankare u zamjenu za bezvizni režim putovanja turskih državljana u Evropu, kazao je Erdogan (AFP)
Turska je spremna potpisati Protokol iz Ankare u zamjenu za bezvizni režim putovanja turskih državljana u Evropu, kazao je Erdogan (AFP)

Njemačka kancelarla Angela Merkel je tokom posjete Ankari izjavila da se zalaže za obnovu razgovora o odnosu Turske i Evropske unije (EU), ali da glavni kamen spoticanja i dalje ostaje spor oko podijeljenog Kipra.

Merkel, koja se nalazi u dvodnevnoj posjeti Turskoj i koja zagovara “privilegirano partnerstvo” s Turskom umjesto punopravnog članstva u Uniji, kazala je kako bi bilo dobro otvoriti novo poglavlje u pregovorima Ankare s Briselom.

No, pitanje tzv. Protokola iz Ankare kojim bi se carinski sporazum Turske i EU-a proširio i na otvaranje turskih luka za robu sa Kipra, što Turska ne želi prihvatiti, stoji na putu njezinim ambicijama glede članstva u EU.

“Danas sam rekla da bi trebali otvoriti novo poglavlje u pregovorima. Moram, međutim, dodati da sve dok se ne riješi pitanje Protokola iz Ankare, imat ćemo problema u otvaranju onolikog broja poglavlja koliko bi bilo dobro i primjereno”, rekla je Merkel.

Bezvizni režim

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom da bi Turska potpisala taj protokol pod uvjetom da se istovremeno potpiše sporazum o bezviznom režimu putovanja turskih državljana u Evropu.

Turska je pregovore o članstvu u EU počela 2005, godinu dana nakon ulaska Kipra u Uniju.

Kipar je od 1974. godine podijeljen između grčkog juga, s međunarodno priznatom Vladom, i turskog sjevera.

Turska je jedina zemlja koja priznaje Tursku republiku Sjevernog Kipra.

Turska se dugo žali da nema njemačku podršku u približavanju Uniji i optužuje EU za dvostruke standarde, jer vodi pregovore a nema tursko punopravno članstvo u vidu.

“Moja pozicija je poznata. Skeptična sam prema punopravnom članstvu, ali potpuno podržavam da se pregovori vode otvoreno. Pred nama je dug put”, kazala je Merkel.

Turska je zatvorila samo jedno od 35 poglavlja. Od ostala 34, Francuska, Kipar i Evropska komisija (EK) blokirale su 21.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO