Hiljade Palestinaca na ukopu zatvoreniku

Hiljade Palestinaca okupilo se na ukopu Arafat Jaradatu, 30-godišnjem Palestincu koji je umro u izraelskom zatvoru.

Abbas: Izrael želi haos

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas izjavio je u ponedjeljak da Izrael namjerno pokušava izazivati nemire na okupiranoj Zapadnoj obali, ali da Palestinci neće nasjesti na provokacije.

“Izraelci žele haos, i mi to znamo, ali im nećemo to dopustiti”, izjavio je on u svom sjedištu u Ramallahu, odgovarajući na nedjeljni izraelski zahtjev da utiša val protest na toj teritoriji.

“Mi želimo mir i slobodu za naše zatvorenike i bez obzira što nas oni (Izraelci) pokušavaju uvući u svoje igre, mi nećemo biti uvučeni”, kazao je Abbas.

“Izgubili smo Arafata Jaradata, koji je bio uhapšen i vraćen u kovčegu, i to ne može proći bezbolno”, izjavio je Abbas.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopćio je u nedjelju da je “Izrael uručio nedvosmislen zahtjev Palestinskim vlastima da smire situaciju na svojoj teritoriji (Zapadnoj obali)”.

Njegova smrt bila je povod za proteste i pokrenula je pitanje funkcionisanja izraelske sigurnosne službe Šin Bet.

Palestinci tvrde da pripadnici te službe zlostavljaju zatvorenike tokom ispitivanja.

Izraelske vlasti objavile su da je Jaradat umro od infarkta i negiraju da je bio pretučen ili na bilo koji drugi način zlostavljan.

Tvrde da su povrede na tijelu mladića nastale kao posljedica intenzivnog ukazivanja hitne pomoći, tokom pokušaja da se spasi njegov život.

Čekaju potpuni izvještaj autopsije

Ali, palestinski ministar za pitanja zatvorenika Issa Qaraqea tvrdi suprotno.

“Tokom obdukcije bilo je vidljivih tragova koji navode na to da je zatvorenik Arafat Jaradat teško mučen, što je izazvalo njegovu smrt”, kazao je ministar.

Reporterka Al Jazeere Nicole Johnston izvještava iz Hebrona: “Palestinske vlasti kažu da Arafat Jaradat nije umro prirodnom smrću i da je s njegovim srcem sve bilo u redu. Oni smatraju da je mučen u izraelskom zatvoru. Izrael kaže da čeka potpuni izvještaj autopsije prije nego što objavi ono što smatra uzrokom smrti Arafat Jaradata, nakon šest dana provedenih u izraelskom zatvoru.”

“Demonstracije i protesti su održani u nekoliko mjesta širom Zapadne obale, kao i u okolini Hebrona. Povrijeđeno je više od 50 ljudi u blizini vojne baze u sukobima između palestinskih demonstranata i izraelske vojske”, izvješava Johnston.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO