Anastasiades imenovao ključne ministre

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Christopher Pissarides je imenovan za predsjednika nacionalnog savjetodavnog ekonomskog tijela (AFP)
Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Christopher Pissarides je imenovan za predsjednika nacionalnog savjetodavnog ekonomskog tijela (AFP)

Novoizabrani kiparski predsjednik Nicos Anastasiades imenovao je u ponedjeljak Michalisa Sarrisa i Ioannisa Kasoulidesa za ministre finansija i vanjskih poslova, javio je Associated Press.

Agencija navodi da je Kasoulides (64) već bio šef diplomatije od 1997. do 2003. godine i da je igrao važnu ulogu u kretanju Kipra ka članstvu u Evropskoj uniji, prenosi Tanjug.

Nekadašnji ekonomista u Svjetskoj banci, Sarris (66), također je bio kiparski ministar finansija od 2005. do 2008. godine i u to vrijeme je Kipar ušao u zonu eura.

Nomimovan Nobelovac

Anastasiades je imenovao i 65-godišnjeg Christophera Pissaridesa – dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, za predsjednika nacionalnog savjetodavnog ekonomskog tijela.

Očekuje se da će ministar finansija igrati vodeću ulogu u određivanju detalja kreditnog sporazuma njegove zemlje sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom, koji treba da bude sklopljen do aprila, jer će se u suprotnom Kipar suočiti sa teškoćama u likvidnosti.

Trenutno Kipar vodi pregovore sa međunarodnim finansijerima o kreditima do 17 milijardi eura, nakon što se zemlja suočila sa budžetskim problemima i dugovima.

Anastasiades je u nedjelju preuzeo dužnost šefa države, a po ustavu je istovremeno i premijer.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada je obavijestila evropske institucije o svojoj odluci da formalno zatraži finansijsku pomoć od evropskih fondova.

28 Jun 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO