Troje poginulih u napadima u Afganistanu

Zgrada obavještajne službe u Jalalabadu bila je na meti napadača (AP)
Zgrada obavještajne službe u Jalalabadu bila je na meti napadača (AP)

U dva samoubilačka napada na istoku Afganistana u nedjelju su poginula dva obavještajna agenta i jedan policajac, a pet osoba je ranjeno, saopćili su afganistanski zvaničnici.

U prvom napadu bombaš samoubica je automobilom punim eksploziva udario u zgradu obavještajne agencije u Jalalabadu, 150 kilometara istočno od Kabula.

Bombaš samoubica kombijem je udario u kapiju policijske stanice blizu Pol-i-Alama. Jedan policajac je poginuo, a dva su ranjena”, izjavio je šef policije u Logaru Abdul Saboor Nasrati.

Uslijedio je sličan napad na policijsku stanicu u Logaru, 70 kilometara južno od prijestonice, naveli su zvaničnici.

“Izvršen je samoubilački napad na zgradu obavještajne službe u distriktu 2. Dva obavještajna agenta su poginula, a tri ranjena”, izjavio je za AFP portparol policije u Jalalabadu Hazrat Hussain Mashriqiwal, prenosi Tanjug.

Meta napada

On je rekao da je napadač udario vozilom u kapiju zgrade ograđene zidinama i aktivirao bombe.

Policija u Logaru je saopćila da je na meti napada u tom mjestu bila policijska stanica pored autoputa koji vodi u Kabul, a poginuo je jedan pripadnik policije, prenosi AFP.

U prvom napadu bombaš samoubica je automobilom punim eksploziva udario u zgradu obavještajne agencije u Jalalabadu, 150 kilometara istočno od Kabula.

“Bombaš samoubica kombijem je udario u kapiju policijske stanice blizu Pol-i-Alama. Jedan policajac je poginuo, a dva su ranjena”, izjavio je šef policije u Logaru Abdul Saboor Nasrati.

Portparol talibana Zabihullah Mujahed preuzeo je odgovornost za napad u Logaru. Za napad u Jalalabadu za sada niko nije preuzeo odgovornost.

Izvor: Agencije


Povezane

U odvojenim operacijama afganistanske i koalicione snage ubile najmanje 25 ustanika i trojicu njihovih komandanata tokom dva dana.

20 Feb 2013

Na ceremoniji u Kabulu, američki general Joseph Dunford preuzeo je komandu nad snagama NATO-a u Afganistanu od svog kolege Johna Allena. Dunford će biti zadužen za predaju dužnosti afganistanskoj vojsci nakon povlačenja koalicionih snaga naredne godine.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO