Posljednji angelus pape Benedikta XVI

Bog me pozvao da se posvetim životu u molitvi i meditaciji, a odluka o odreknuću ne znači da napuštam Crkvu, kazao je u nedjelju papa Benedikt XVI. u svom posljednjem angelusu u pontifikatu.

“Gospodin me pozvao na planinu… da se posvetim molitvi i meditaciji. Ali to ne znači da napuštam Crkvu, naprotiv”, kazao je papa emotivnim glasom, dodavši da će joj nastaviti služiti s istom ljubavi i jednako predano kao dosad, ali u skladu sa svojim godinama i snagom.

Angelus su neprestano prekidali povici mnoštva i buran pljesak s Trga svetog Petra, na kojem je bilo nekoliko desetaka hiljada ljudi, navodi agencija Hina.

Vatikanski radio je prije najavio da ih očekuje oko 200 hiljada.

Papu su, među ostalim, pozdravili natpisima “Sveti Oče, volimo te”, “Hvala Vam, Svetosti”.

On je uz osmijeh zahvalio nebu što je nakon nekoliko kišnih rimskih dana na njemu zasjalo sunce.

Kao i obično, Benedikt XVI je tokom angelusa s prozora Apostolske palate vjernike pozdravio na nekoliko jezika, a zaključio je s improviziranom porukom: “Uvijek ćemo biti prijatelji”.

Kraj pontifikata

Nedjeljni angelus bio je jedno od posljednjih pojavljivanja Benedikta XVI. kao poglavara Katoličke crkve. Pontifikat mu po vlastitoj odluci završava u četvrtak, 28. februara.

U srijedu će papa održati svoju posljednju opću audijenciju.

Rimska policija pojačala je u posljednjim danima pontifikata sigurnost u i oko Vatikana.

Na raspolaganju vjernicima u nedjelju, a slično će biti i u srijedu, bile su dvije pokretne bolnice i stotine volontera.

U četvrtak će papa se sastati kardinalima u Vatikanu, a tokom popodneva helikopterom odletjeti u rezidenciju u Castel Gandolfu.

Sedisvakancija, razdoblje s upražnjenom katedrom rimskog biskupa, službeno počinje u 20 sati. Pripreme za konklave trebale bi početi već sutradan.

Izvor: Al Jazeera i agencije