Ulica koju je Izrael zabranio Palestincima

U Hebronu je došlo do sukoba između palestinskih demonstranata i izraelskih snaga sigurnosti.

Demonstracije u Hebronu održavaju se u znak protesta protiv izraelskog zatvaranja jedne od glavnih gradskih ulica, prije 18 godina. Hebron je jedini palestinski grad u kojem žive izraelski naseljenici.

Reporterka Al Jazeere Nicole Johnston istražila je kako Palestinci danas žive u tom gradu.

Ulica Shuhada nekad je bila prometno palestinsko područje, puno prodavnica i ljudi. Ali, danas je ulazak dozvoljen samo Izraelcima i turistima.

Masakr u džamiji

Ovo mjesto i Jevreji smatraju svetim. Zovu ga Pećinom patrijarha. Prema tradiciji, u njemu su sahranjeni Abraham, Isak i Jakov. Godine 1994, izraelski naseljenik ubio je 29 Palestinaca u Ibrahimovoj džamiji u Hebronu.

Nakon masakra, Izrael je Palestincima zabranio da voze ulicom. Nekoliko godina, kasnije, zabranjeno im je i pješačenje.

Od tada su stotine prodavnica i kompanija zatvorene. Palestinci kažu da su, zbog pritiska izraelskih vlasti, hiljade Palestinaca odlučile napustiti ovo područje.

„Moja prodavnica se nalazila 50 metara odavde. Nisam je ja odlučio zatvoriti. Zatvorila ju je vojska prije 12 godina”, kaže Naji Mahmoud Albatsh, vlasnik prodavnice.

Izrael tvrdi da je morao zatvoriti ulicu kako bi zaštitio nekoliko stotina naseljenika koji žive u centru starog grada.

Danas ih čuva gotovo 2.000 izraelskih vojnika.

„Naseljenici žive ovdje, tačno iznad tržnice. Ova mreža postavljena je kako bi zaustavila smeće, stolice i flaše napunjene urinom koje pojedini naseljenici bacaju na Palestince dok prolaze ulicom”, javlja iz Hebrona Johnston, pokazujući žičanu ogradu.

Balkoni palestinskih kuća u ulici Shuhadi okruženi su žičanom ogradom, jer se jedino tako Palestinci mogu zaštititi od maltretiranja naseljenika.

„Kad god bih greškom ostavila rešetke otvorene, bacali bi kamenje i flaše. Ponekad bi nam naseljenici ulazili u kuće preko balkona. Uopće nije bilo sigurno. Skoro godinu i po bio je pravi pakao živjeti ovdje”, kaže stanovnica Hebrona Klekha al-Mutaseh.

Sablasna tišina

Hebron je danas grad podijeljen na dva dijela. H1 kontrolišu palestinske vlasti i u njemu živi 140.000 Palestinaca. H2 je pod kontrolom Izraela. Ovdje živi 30.000 Palestinaca, zajedno sa nešto više od 500 naseljenika.

U tom dijelu Hebrona, malo je znakova palestinskog života. Samo barikade, zatvorene ulice, vojnici… I sablasna tišina na praznoj tržnici.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Gost novog izdanja emisije Recite Al Jazeeri je arhiepiskop Grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu, Theodosios Atallah Hanna.Omiljen među Arapima, ali ne i kod izraelskih vlasti, arhiepiskop Theodosios govori o Palestini i Jerusalemu, o judaizmu, hrišćanstvu i islamu, o značaju svetog grada Jerusalema za sve tri monoteističke religije. Ne prihvata teze prema kojima se u Palestini vodi […]

Published On 11 Feb 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO