Snježna oluja odnijela dva života

Snijeg je na putevima uzrokovao nesreće u kojima su dvije osobe stradale (Reuters)

Velika snježna oluja zahvatila je američki Srednji zapad i donijela pojedinim dijelovima te regije skoro pola metra snijega, a zbog nevremena, koje traje već dva dana, u saobraćajnim nesrećama je stradalo dvoje ljudi.

Više od polovine autoputa Interstate 70 u državi Kansas i međunarodni aerodrom u Kansas Cityju su zatvoreni, a u dijelovima Colorada, Kansasa i Oklahome obilne padavine su praćene munjama. 

Meteorolog Scott Truett iz Nacionalne meteorološke službe istakao je da je do “snježne grmljavine” došlo zbog nestabilne zračne mase, poput one koja se dešava u slučaju oluje praćene grmljavinom.

Vanreno stanje

Škole i sudovi u nekoliko država u četvrtak su bili zatvoreni, a na aerodromu Lambert u Saint Oliveru otkazano je više od 320 letova.

Guverner Missourija Jay Nixon proglasio je vanredno stanje, a univerzitet u ovoj državi otkazao je predavanja prvi put u svojoj 174 godine dugoj historiji.

Guverner Kansasa Sam Brownback upozorio je stanovništvo da se kloni puteva.

Zbog loših uslova dogodile su se dvije nesreće u kojima su poginule dvije osobe – jedan tinejdžer u Oklahomi i jedna mlada žena u Nebraski.

Meteorolozi predviđaju da bi snježna oluja, koja se sada kreće ka sjeveroistoku, mogla da pogodi ukupno 24 države.

Izvor: Agencije