Raul Castro najavio moguće povlačenje

Castro novinarima: Poslušajte me pažljivo u nedjelju, obratite pažnju - bit će to veoma interesantan govor (Reuters)

Kubanski predsjednik Raul Castro iznenada je najavio mogućnost odlaska sa vlasti, kazavši u petak kako je star i kako ima pravo na penziju, prenosi agencija AP. No, on nije kazao kada bi se to moglo desiti i da li će se povući u nekom skorijem roku.

Parlament Kube u nedjelju bi Castru trebao dati novi petogodišnji mandat, a lider ove države je pozvao novinare da poslušaju njegov govor pri imenovanju.

„Dat ću ostavku“, kazao je na zajedničkom obraćanju novinarima sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim koji je boravio u Havani.

„Uskoro ću napuniti 82 godine. Imam pravo da se povučem, zar se ne slažete“, dodao je Castro, sa blagim osmjehom.

Kada su novinari nastavili uzvikivati pitanja oko planova za narednih pet godina, odgovorio je:

„Zašto ste tako nepovjerljivi? Poslušajte me pažljivo u nedjelju, obratite pažnju – bit će to veoma interesantan govor.“

Castrov ton je bio blag, a njegovi komentari su uslijedili u sklopu neformalnog razgovora u mauzoleju posvećenog vojnicima bivšeg Sovjetskog saveza koji su poginuli širom svijeta.

Skeptični Kubanci

Kubanski lider je ranije govorio o želji da uvede limit od dva mandata na sve pozicije u vlasti ove države, uključujući i predsjedničku. Također je govorio kako ima ograničeno vrijeme da osnaži slabu, marksističku ekonomiju otoka.

Ovakve izjave su mnoge ponukale da špekuliraju kako bi njegov naredni mandat bio posljednji, premda ograničenja broja mandata nikada nisu uvedena u kubanske zakone.

U Washingtonu, glasnogovornica State Departmenta Victoria Nulan nije komentirala Castrove stavove.

Većina stanovnika Havane nije čula Castrove izjave jer nisu objavljeni na lokalnoj televiziji iako su objavljeni snimci njegovog susreta sa gostom iz Rusije. Mnogi su reagirali sa skepticizmom.

„Pa, ko će doći umjesto njega? Sumnjam da će to biti sada, možda za pet godina“, kazala je Marta Alvarez, 45-godišnja domaćica u starom dijelu Havane.

Castro će imati 86 godina kada se okonča naredni njegov mandat u 2018. godini. Od sada će se pažljivo pratiti ko će biti imenovan na mjesta prvog i drugog potpredsjednika, a to će se desiti u nedjelju. Ova mjesta trenutno drže dvojica lojalnih osamdesetogodišnjaka koji su se borili tokom revolucije 1959. godine.

Izvor: Agencije