PS predložio mandatarku za novu vladu

Demokratska stranka penzionera (DESUS), koju vodi slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, u petak je izašla iz vladajuće koalicije premijera Janeza Janše.

Erjavec je na konferenciji za novinare rekao da su on i ministar zdravstva Tomaž Gantar, također član stranke, napisali izjave o ostavci s kojima će upoznati Janšu.

Prema zakonu, oni ostaju na dužnosti kao ministri dok se s ostavkom formalno ne upozna Parlament.

Budući da je vladajuću koaliciju već ranije napustila Građanska lista (DL), Janšina Vlada sada u Parlamentu ima podršku samo 36 od 90 zastupnika.

Izlazak iz Vlade već je ranije najavila Slovenska pučka stranka (SLS), a u sjeni eskalacije krize Vlade vode se intenzivni pregovori o oblikovanju “nove većine” koja bi formirala prelaznu vladu.

‘Nova većina’

Erjavec je tako potvrdio da je u petak u ime stranke razgovarao s Alenkom Bratušek, potencijalnom mandatarkom za sastav prelazne Vlade.


Steinbuch o mandatarki za novu slovensku vladu

Nju je predložila stranka Pozitivna Slovenija (PS), koju Bratušek vodi nakon što se osnivač stranke Zoran Janković politički pasivizirao zbog korupcijske afere početkom godine.

O ulasku DESUS-a u prelaznu vladu koju bi vodila Bratušek u ponedjeljak će odlučivati Izvršni odbor DESUS-a, no već sada je jasno da će DESUS-ovi zastupnici u Parlamentu glasati za njeno imenovanje za mandatarku, potvrdio je Erjavec nakon razgovora s Bratušek.

Na ulazak u takvu vladu i podršku potencijalnoj mandatarki već su načelno pristale DL i Socijalni demokrati (SD), pa bi u slučaju da se dogovor i konačno potvrdi Parlament o njenoj kandidaturi mogao odlučivati na redovnoj sjednici početkom marta.

U slučaju da bude izabrana, za što joj je potrebna natpolovična većina glasova, ona bi imala dvije sedmice da Parlamentu predloži sastav vlade, a “stara” Vlada u međuvremenu bi mogla obavljati samo tekuće poslove.

Slovenski mediji u reakcijama na razvoj političkih događaja uglavnom ocjenjuju da je kandidatura Bratušek prvenstveno plod nastojanja stranaka “nove većine” da postignu odlazak sadašnje Vlade Janeza Janše.

‘Završiti agoniju’

One ocjenjuju da u svakom slučaju treba završiti “agoniju” nastalu osipanjem vladajuće koalicije i izuzetno niskom podrškom koju Vlada ima u javnosti.

Razlog niske podrške su i korupcijske afere, koje su kompromitirale premijera Janšu, neke zastupnike u Parlamentu, ali i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Podršku izboru Bratušek za mandatarku izrazio je u petak i predsjednik SD-a Boris Lukšič, rekavši da je došlo do napretka prema razrješenju krize.

Većina slovenskih medija ocjenjuje da put do prelazne vlade još nije sasvim izvjestan, jer bi stranke nove većine u njenom formiranju morale činiti brojne programske kompromise.

Kako navode, stvar se može rasplesti i u prijevremenim izborima. No, dominira ocjena da se radi o “početku kraja” političke krize, koja već predugo traje, i da Janšina Vlada neće izdržati na dugi rok.

Potpredsjednik SLS-a Franc Bogovič najavio je u petak da će njegova stranka u ponedjeljak izaći iz vladajuće koalicije.

Tog dana ostavke će dati i Bogovič, koji je u Vladi ministar poljoprivrede, te predsjednik stranke Radovan Žerjav, koji je ministar privrede.

Njihove ostavke također stupaju na snagu kad se s njima formalno upozna Parlament.

Bogovič je ponovio da se njihova stranka neće pridružiti strankama koje žele formirati prelaznu vladu, nego da se zauzimaju za formiranje tehničke vlade s jasnim mandatom i određivanje roka za sazivanje prijevremenih izbora.

Nakon najavljenog izlaska i SLS-a iz Vlade, u Janšinoj koaliciji ostaje, uz njegovu Slovensku demokratsku stranku (SDS), još samo stranka Nova Slovenija – NSI (demokršćani) i oni bi zajedno u Parlamentu imali 30 zastupnika, odnosno trećinu glasova od ukupno 90 zastupnika.

Ostavka Jankovića

Bez obzira na rasplet krize, jedan od tri prioriteta za sve stranke u sadašnjem sazivu Parlamenta ostaje ratifikacija hrvatskog pristupnog sporazuma u roku koji će omogućiti da Hrvatska 1. jula, kako je i predviđeno, postane članica Evropske unije (EU).

Janković je u četvrtak potpisao izjavu o ostavci na mjesto predsjednika PS-a, koja bi stupila na snagu s imenovanjem nove vlade, na što ostali potencijalni koalicijski partneri još nisu reagirali.

U slučaju da se idućih dana te stranke dogovore o programu prelazne vlade, kandidatura Bratušek mogla bi biti istaknuta na sjednici Parlamenta u martu.

Dobije li Bratušek natpolovičnu većinu glasova u Parlamentu, Vlada Janeza Janše automatski postaje tehnička vlada, a Bratušek u roku dvuije sedmice mora predložiti ministre u svojoj vladi, o čemu je potrebno ponovno glasanje.

Slovenski mediji navode da je oko toga još dosta otvorenih pitanja, s obzirom na programsku raznovrsnost stranaka koje se ovako povezuju te da su neke od njih tome sklonije da se politička kriza okonča padom sadašnje Vlade i prijevremenim izborima.

Izvor: Agencije