Pistorius se brani sa slobode

Glavni sudija na saslušanju u slučaju južnoafričkog paraolimpijca Oscara Pistoriusa, optuženog za ubistvo svoje djevojke, odobrio je njegovo puštanje uz kauciju u vrijednosti od 28.000 američkih dolara.

Do početka suđenja, Pistorius je dužan javljati se lokalnoj policiji dva puta sedmično.

Obrazloženje odluke trajalo je oko sat i po, a u obzir su uzeti svi izloženi dokazi tokom saslužanja.

Ovakvoj odluci suda prethodila su četiri dana saslušanja, na kojem su optužba i odbrana iznosili argumente.

Hapšenje paraolimpijca koji je važio za nacionalnog heroja zapanjilo je milione ljudi širom svijeta.Oči javnosti danima su bile uprte u sudnicu u Pretoriji.

Podrška porodice i trenera

Tužioci su uvjeravali Sud da je ubistvo Reeve Steenkamp bilo planirano i tražili pritvor za Pistoriusa do suđenja, dok je odbrana slučaj bazirala na nepostojanju čvrstih dokaza i tvrdnji da se tragedija desila slučajno.

Porodica optuženog Pistoriusa i njegov dugogodišnji trener pružaju mu podršku.

“Ne mogu ništa reći, jer ja nisam pravna strana toga. No, ja sam spreman. Možemo počesti s treningom u ponedjeljak, ako bude pušten uz kauciju”, kazao je prije odluke Suda Pistoriusov trener Ampie Louw.

Oni koji nisu mogli ući u sudnicu, svoju podršku optuženom pružili su pred zgradom Suda.

“Mislim da nema dokaza da je Oscar kriv. On je bio tamo da bi zaštitio Reevu. Vjerujem u njegovu nevinost”, kazao je jedan simpatizer Pistoriusa.

“Tragično je to što se dogodilo Reevi. Tragično je ovo što se dogodilo njemu. Zato mi podržavamo obje porodice, jer i ona je ovdje, ne može govoriti, otišla je zauvijek”, kazala je prijateljica porodice Pistorius, Claudia Van Wyk.

Mišljenje javnosti o ovom slučaju je podijeljeno.

Analitičari predviđaju da će suočavanje paraolimpijca sa ovako teškom optužnicom imati razorne posljedice za njegovu karijeru, ali i za imidž Južnoafričke Republike  u cjelini.

Izvor: Al Jazeera