Novi smrtni slučaj od novog virusa SARS-a

Od prethodnih šest smrtnih slučajeva tri su zabilježena u Saudijskoj Arabiji, dva u Jordanu i jedan u Britaniji (AFP)

U Saudijskoj Arabiji je umrla jedna osoba oboljela od novog virusa iz porodice SARS, čime je broj smrtnih slučajeva od te misteriozne bolesti u svijetu povećan na sedam, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Saudijski ministar zdravlja je obavijestio tu zdravstvenu organizaciju Ujedinjenih naroda da je pacijent, koji je hospitaliziran 29. januara, preminuo 10. februara, navedeno je u saopćenju WHO-a.

Jedna laboratorija je 18. februara potvrdila da je ta osoba umrla od takozvanog novog korona virusa (NCoV), prenosi AFP.

Dosad je WHO dobio 13 prijava slučajeva zaraze tim virusom otkad je on prvi put otkriven sredinom prošle godine, od kojih su od prethodnih šest smrtnih slučajeva tri zabilježena u Saudijskoj Arabiji, dva u Jordanu i jedan u Velikoj Britaniji.

Vijest u četvrtak je stigla samo nekoliko dana nakon što je jedna osoba zaražena tim virusom umrla u nedjelju u jednoj bolnici u centralnoj Engleskoj.

Zaražena porodica

Taj pacijent bio je jedan od tri člana jedne porodice zaraženih tim virusom koji je, kako je utvrđeno, dobio jedan član tokom nedavne posjete Bliskom istoku i Pakistanu.

WHO je i prije tog smrtnog slučaja u Velikoj Britaniji pozvala svoje članice da s velikom pažnjom prate svaki slučaj akutnih respiratornih infekcija, sličnih upali pluća.

Zdravstvene službe bi trebale testirati osobe na virus NCoV u slučajevima neobjašnjive upale pluća ili drugih opasnih, “progresivnih ili kompliciranih respiratornih bolesti koje ne reagiraju na liječenje, prije svega kod osoba koje putuju u područja ili su stanovnici regija za koje se zna da su zaražene”, navedeno je u saopćenju.

WHO je također pozvala na testiranje zdravstvenih radnika koji ispoljavaju takve simptome, ali za sada nije preporučila bilo kakva ograničenja putovanja ili trgovine zbog tog virusa.

Novi virus razlikuje se od SARS-a (teškog akutnog respiratornog sindroma), koji je za vrijeme epidemije u Kini 2003. usmrtio gotovo 800 ljudi i izazvao veliki strah u svijetu.

Izvor: Agencije