Kina priznala postojanje ‘sela karcinoma’

Na jugu Kine su otkrivene visoke koncentracije otrovnih teških metala u vodi (AFP)

Kinesko Ministarstvo okoliša priznalo je postojanje takozvanih “sela karcinoma” nakon godina javnih nagađanja o pogubnom uticaju zagađenja na određenim područjima.

Aktivisti za zaštitu okoliša godinama tvrde da su stope oboljelih od karcinoma u nekim selima u blizini tvornica i zagađenih tekućica jako porasle.

Ministarstvo okoliša u svom posljednjem izvještaju navodi da je u Kini raširena proizvodnja i potrošnja štetnih hemikalija koje su zabranjene u mnogim razvijenim zemljama.

“Toksične hemikalije prouzrokovale su mnoge hitne situacije vezane za onečišćenje vode i zraka”, stoji u izvještaju. Također se navodi da takve hemikalije mogu predstavljati dugoročnu prijetnju ljudskom zdravlju i to se direktno povezuje s takozvanim “selima karcinoma”.

“Postoje čak neki ozbiljni slučajevi zdravstvenih i socijalnih problema kao što je pojava sela karcinoma u pojedinim regijama”, ističe se u izvještaju, ali se ne pojašnjava izraz “selo karcinoma”.

Mapa sela

Kina se susreće sa rastućim nezadovoljstvom javnosti zbog zagađenja zraka i industrijskog otpada kao posljedica industrijskog razvoja.

Medijski izvještaji o uvjetima života u “selima karcinoma” su vrlo česta. Godine 2009. jedan kineski novinar je objavio mapu na kojoj su obilježena ta navodno pogođena sela.

BBC je 2007. godine izvijestio o naučniku koji je proučavao uticaj zagađenja u selu Shangba na jugu Kine. Otkrio je visoke koncentracije otrovnih teških metala u vodi, vjerujući da postoji direktna veza između učestalosti raka i rudnika u regiji.

No, da sada je od Vlade stizalo malo komentara na takve optužbe.

Aktivista za zaštitu okoliša Wang Canfa, koji vodi Centar za zaštitu od zagađenja zraka u Pekingu, izjavio je za AFP kako je to prvi put da se fraza “sela karcinoma” pojavila u dokumentu jednog ministarstva.

U januaru su Peking i nekoliko drugih kineskih gradova bili prekriveni smogom koji je daleko premašio nivo koje dopušta Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izvor: Agencije