Izrael: Iran sve bliže crvenoj liniji

Iran ne mari za upozorenja Zapada (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija upozorile su u petak da je instaliranje visokotehnološke opreme u glavnom iranskom postrojenju za obogaćivanje uranijuma “provokativni korak” koji izaziva “ozbiljnu zabrinutost”.

Instaliranje novih centrifuga za obogaćivanje uranijuma “dodatno bi moglo da prekrši obaveze Irana prema usvojenim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN i Međunarodne agencije za atomsku energiju”, rekla je Victoria Nuland, portparolka State departmenta i dodala da je to još jedan “provokativni korak” vlasti u Teheranu.

Nuland, koja je kazala i da izvještaj o instaliranju novih centrifuga nije iznenađujuća vijest, pozvala je iranske vlasti da izaberu “drugi put, diplomatski put”.

Crvena linija

Istim povodom su se oglasile i vlasti Velike Britanije, izrazivši “ozbiljnu zabrinutost” zbog posljednjih aktivnosti Irana na polju obogaćivanja uranijuma.

London smatra da je instaliranje novih centrifuga još jedan pokazatelj da Teheran ne mari za strahovanja Zapada vezana za iranski nuklearni program.

U međuvremenu, vlasti Izraela ocijenile su da se Iran “više nego ikad” približio mogućnosti da napravi nuklearnu bombu.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, saopštila je da je izvještaj IAEA o novim aktivnostima Irana na nuklearnom planu “ozbiljan” i da pokazuje da se Teheran “konstantno i sve više približava crvenoj liniji koju je premijer povukao u govoru u sjedištu Ujedinjenih naroda”.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN u septembru, Netanyahu je pozvao na “povlačenje crvene linije, kako bi se Iran zaustavio u, kako svet smatra, namjeri da proizvede nuklearnu bombu.

Teheran je prošle sedmice najavio da je počeo montažu novih centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

Kako su diplomate u četvrtak izjavile za AP, instalacija je u toku, a inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posvjedočili su da je 100 i više mašina montirano u nuklearnom postrojenju koje su posjetili prije nekoliko dana.

Izvor: Agencije