Irska klaonica lažno etiketirala meso

Irska Vlada saopćila je u petak da je utvrđeno kako je jedna irska klaonica etiketirala konjsko meso kao govedinu, koju je prebacivala kompaniji u Češkoj, što je do sada prvi put da se direktno “upire prstom” u krivca od početka ovog skandala.

Nijedna druga vlada u Evropi nije okrivila neku klaonicu za lažno etiketiranje konjskog mesa kao goveđeg. Do sada je svaka kompanija za koju se utvrdilo da je prodavala konjetinu kao govedinu insistirala da su je prevarili drugi, dok su klaonice insistirale da se ne bave preradom konjskog mesa, niti su ga etiketirale, navodi AP.

Irska je saopćila da su njeni organi registrirali nezakonite radnje u maloj klaonici B&F Meats u gradu Carrick-on-Suir u oblasti Tipperary, koja ima dozvolu klanja i obrade i konjskog i goveđeg mesa. Klaonica je odmah zatvorena.

Irsko Ministarstvo poljoprivrede saopćilo je da su detektivi otkrili da je ta klaonica prebacivala konjsko meso “jednom kupcu u Češkoj Republici, koristeći etiketu na češkom jeziku”.

Zvaničnici su rekli da se etiketiranje robe odigravalo upravo u klaonici, a ne kasnije tokom isporuke robe.

Niko nije uhapšen, a irski zvaničnici nisu željeli govoriti o količini konjskog mesa, niti su željeli da kažu o kojoj češkoj kompaniji je riječ.

Kriza kao uzrok skandala

Ekonomska kriza mogla bi biti jedan od uzroka skandala u vezi sa konjskim mesom u Velikoj Britaniji, ali i u Evropi, a budući da sve više vlasnika šalje konje u klaonice jer nemaju novca da ih izdržavaju.

U Velikoj Britaniji se konjsko meso veoma rijetko konzumira, jer većina stanovnika ove životinje smatra plemenitim. Ipak, kako se ekonomska kriza produbljuje, sve više vlasnika prodaje konje.

Prema zvaničnoj statistici, više od 9.000 konja poslano je tokom 2012. u klaonice, što je povećanje od gotovo 60 posto u odnosu na godinu ranije. U Irskoj je 25.000 konja doživjelo istu sudbinu u 2011. To je 12 puta više nego u 2008, prvoj godini ekonomske krize.

Mnogi vlasnici, ipak, po svaku cijenu žele zadržati svoje ljubimce. Ne mogu ni zamisliti da ih prodaju klaonicama.

„Moji konji su moja porodica. Nisam željela imati djecu, umjesto djece imam mnogo ponija i konja i nikada ne bih mogla jesti njihovo meso“, kaže Wendy Price, vlasnica ergele u Surreyju.

Panika u vezi skandala sa konjskim mesom proširila se i van granica Evropske unije.

Vlasti Hong Konga uklanjaju uvezene goveđe proizvode iz supermarketa. Iako većina uvezene hrane dolazi sa tržišta Kine, vlasti su zabrinute zbog njenog kvaliteta. 

Izvori: Al Jazeera i agencije