Iran kao goruće pitanje nove Vlade SAD-a

Vanjska politika nove Vlade Sjedinjenih Američkih Država pokušat će da diplomatskim putem riješi goruća međunarodna pitanja, poput iranskog nuklearnog programa.

Amerikanci, zapravo, već desetak godina poručuju Teheranu da mora zaustaviti taj program, a, ako do toga ne dođe, poručuju da je moguća i vojna akcija.

Među prvim porukama koje je novi državni sekretar John Kerry uputio u svijet bila je i ona upućena Iranu. Glasila je da su vrata diplomatije još otvorena.

„Međunarodna zajednica je spremna odazvati se ako predstavnici Irana dođu spremni na razgovor, sa stvarnom supstancom i voljom da govore o nuklearnom programu. Ako nisu spremni za takav pristup, onda će sami sebe još više izolirati“, rekao je Kerry.

Znatni napori

U Kazahstanu se 25. februara nastavljaju pregovori između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Sve se češće postavlja pitanje je li miroljubivo rješenje moguće.

„Mislim da je moguće mirno rješenje kroz pregovore, ali da bi do toga došlo, obje strane trebaju poduzeti znatne napore. Nadam se da će taj proces početi u Kazahstanu. U ovom trenutku ne mogu reći da sam optimist, ali mogu reći da sam pun nade“, kazao je američki diplomata Tom Pickering.

Novinar Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić podsjeća kako je iranska Vlada odbila direktne pregovore koje je Teheranu ponudila američka administracija.

Stručnjak za Srednji istok Ken Pollock kaže kako se u junu se u Iranu održavaju predsjednički izbori i, „ako se iranski čelnici boje promjene režima, najpametnije bi im bilo da pristanu na sporazum“.

„Sankcije naprosto sakate Iran. Zato mislim da će (vrhovni lider Ali) Khamenei, ako je zaista pametan i ako je zabrinut da može doći do promjene režima, prepoznati da je najpametnija stvar, zapravo, pristanak na sporazum“, dodaje Pollock.

Crvena linija’

Američka Vlada već dugo poručuje iranskim čelnicima da će, ako odbiju pregovarati i ako kane preći crvenu liniju u razvoju programa nuklearnog naoružanja, biti zaustavljeni silom.

„Ne mislim da će vojni napad riješiti problem. Američki predsjednik (Barack Obama) je rekao da zadržava pravo na napad ako Iran doista ide prema proizvodnji nuklearnog oružja. On smatra da Iran ne treba imati takvo oružje. Nadam se da ćemo prvo iskoristiti sva miroljubiva nastojanja prije nego budemo koristili silu“, ističe Pollock.

Za razliku od SAD-a, Izrael pokazuje manje strpljenja za rješavanje problema sa Iranom. Iz Bijele kuće poručuju da će predsjednik Obama u martu posjetiti Izrael, gdje će pokušati uvjeriti premijera Benjamina Netanyahua da Washington treba više vremena za diplomatsko rješenje i tražiti od njega da zvanični Tel Aviv ne poduzima jednostrane vojne akcije protiv Teherana.

Izvor: Al Jazeera