Irak: Ubijeno sedam boraca protiv Al-Kaide

Borci Al-Kaide smatraju pripadnike pokreta Sahwa izdajnicima (AFP)

Naoružani muškarci u petak su ubili sedam pripadnika paravojnih formacija koji se bore protiv pripadnika Al-Kaide, a jednog ranili u napadu na kontrolni punkt sjeveroistočno od Bagdada, saopćili su zvaničnici.

Napad se dogodio u selu Halaiwat, u blizini grada Tuz Khurmatu, oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu, navela je policija.

Naoružani muškarci napali su pripadnike paravojnih formacija poznate pod imenom Sahwa (Buđenje) i njih sedmericu ubili, dok se jedan povrijeđeni nalazi u kritičnom stanju, prenosi AFP.

 

Sahwu čine suniti koji su se od 2006. godine, zajedno s američkim vojnicima, borili protiv Al-Kaide, međutim, borci koji održavaju veze s Al-Kaidom često napadaju pripadnike Sahwe jer ih smatraju izdajnicima.

Iračka Vlada povećala je krajem januara primanja oko 41.000 boraca Sahwe sa oko 250 dolara na oko 415 dolara mjesečno.

Povećanje plata za pripadnike Sahwe, kao i njihova inkorporacija u sigurnosne i državne službe, jedan je od zahtjeva iračke sunnitske zajednice.

Izvor: Agencije


Povezane

U Iraku sektaško nasilje ponovo dijeli sunitsku i šiitsku muslimansku zajednicu. Najmanje osam auto bombi detoniralo je u šiitskim područjima Bagdada. Poginulo je najmanje 26 ljudi. Niko nije preuzeo odgovornost, iako sigurnosni zvaničnici za napade okrivljuju iračku Al Kaidu.

Published On 17 Feb 2013

Najmanje 18 osobe poginulo, a 44 su ranjene u napadu bombaša samoubojice u Tajiju, 25 km sjeverno od Bagdada.

Published On 04 Feb 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO