Irak ne odustaje od kupovine ruskog oružja

Iračka vojska: najavljena nabavka vojnih aviona, helikoptera i raketa iz Rusije (EPA)

Moskva i Bagdad nastavljaju s realizacijom više od četiri milijarde dolara vrijednog ugovora kojime će Rusija postati drugi najveći isporučitelj oružja Iraku, reklo je iračko ministarstvo vanjskih poslova, protivno izvještajima da je sporazum poništen zbog moguće korupcije.

Irak je bio unosno tržište za oružje bivšeg SSSR-a, ali Moskva na njega nije ulazila od svrgavanja Sadama Huseina 2003. godine.

“U načelu obje strane namjeravaju realizirati sporazum”, rekao je agenciji Interfax irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari.

Bez poništavanja

Predsjednik Nuri al-Maliki je prošle godine najavio otkazivanje sporazuma o nabavci vojnih aviona, helikoptera i raketa iz Rusije, ali mu je proturiječio ministar obrane Saadoun al-Dulaimi koji je rekao da ugovor ostaje valjan.

Irak je bio unosno tržište za oružje bivšeg SSSR-a, ali Moskva na njega nije ulazila od svrgavanja Sadama Huseina 2003. godine.

Prošlog sedmice ruski državni izvoznik oružja Rosoboronexport rekao da sporazum nije poništen ali da još nije stupio na snagu, jer čeka proći jedan niz zakonskih formalnosti.

“Mislim da je to pitanje raspodjele novca. Potrebno je platiti unaprijed, a mi imamo političku krizu. Parlament još nije odobrio proračun za 2013. “, rekao je Zebari.

Izvor: Agencije